Een energiezuinige woning: vijf keer de juiste keuze!

Plannen voor een nieuwe woning of sta je vlak voor een renovatieproject? Als je weet dat gebouwen een derde van de CO2-uitstoot veroorzaken, sta je best op voorhand even stil bij de energiezuinigheid van je toekomstige thuis. Niet alleen omdat je daar wettelijk gezien toe verplicht bent. Ook deze vijf redenen zijn van doorslaggevend belang.

1. Lage energiefactuur

Foto: Kingspan Insulation N.V.  
Foto: AVL Woningbouw  

Energiezuinig (ver)bouwen vergt een investering. Maar die verdien je snel terug. Je energieverbruik zal drastisch dalen, wat zich vertaalt in een levenslange besparing op je energiefactuur. Bovendien krijg je voor een woning met een E-peil vanaf E40 vijf jaar lang 50 % vermindering op de onroerende voorheffing. Ga je nog een stapje verder tot E30 of de BEN-norm, dan is dat zelfs 100 %. Daar komt ook nog een E-peil premie bovenop.

2. Perfect binnenklimaat

De B in de EPB-regelgeving staat voor binnenklimaat. Deze eisen houden twee dingen in: je moet het risico op oververhitting in de zomer beperken en zorgen voor minimale ventilatievoorzieningen. Zo blijft het comfort in huis het hele jaar door optimaal. Je architect en aannemer zijn de aangewezen partij om voor jouw project te bekijken welke maatregelen nodig zijn.

3. Hoge doorverkoopwaarde

Een woning die energetisch helemaal up-to-date is, heeft niet alleen voordelen voor je comfort en stookkosten. Het heeft ook een grote impact op de waarde van je vastgoed. Die stijgt naarmate je woning meer voldoet aan toekomstige energie-eisen. En dat is in jouw voordeel als je ooit wil verkopen. Daarom investeer je beter meteen in een woning die klaar is voor de toekomst.

4.  Vriendelijk voor het milieu

Om de volgende generaties veilig en in welvaart te laten leven, moeten we duurzaam zijn. Ook op het gebied van (ver)bouwen. Iedereen heeft ondertussen wel begrepen dat fossiele energiebronnen niet onuitputtelijk zijn. Met een energiezuinige woonst kan je jouw steentje bijdragen aan een beter leefmilieu.

5. Conform de wet

De tijd dat je zomaar een huis kan neerzetten is al lang voorbij. Er komt vandaag zoveel meer kijken bij het bouwen en renoveren van een woning. Denk maar aan de EPB-regelgeving, Ecodesgin richtlijn en de ventilatienorm. En de wetgever blijft de lat steeds hoger leggen. Zo moet elke nieuwbouwwoning tegen 2021 bijna-energieneutraal zijn.

Laat je inspireren

Benieuwd hoe andere (ver)bouwers hun woning energiezuinig aanpakten? Tijdens de Ecobouwers Opendeur kan je in Vlaanderen en Brussel tips opdoen en je laten inspireren tijdens twee opendeurweekends op 7 en 8 en 14 en 15 november en op woensdag 11 november. Bekijk hier welke woningen je kan bezoeken.

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

BEN-norm

Ecohuis

BEN-norm

Systeem C: Mechanische Ventilatie

Vasco Ventilation Concepts

Systeem C: Mechanische Ventilatie

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

BENOveer en profiteer van aantrekkelijke premies

Fluvius

BENOveer en profiteer van aantrekkelijke premies

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren

Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren