Een huis van bamboe... in vier dagen

Het doel: een isolerend en zelfdragend bouwsysteem ontwikkelen uit natuurlijke, recycleerbare én lokale materialen. Een proces dat maar liefst zes jaar in beslag nam. Het eindresultaat: Woobago. Het geheime ingrediënt? Bamboe! Ingenieur Serge Gosset doet dit nieuwe bouwsysteem uit de doeken. "In vier dagen is je ruwbouw klaar."

De dwarsdoorsnede van een module: (1) een houten draagstructuur met bamboe, (2) natuurlijke isolatie en (3) de afwerkingslaag op basis van leem en kalk.

De dwarslatten uit bamboe zorgen voor de stabiliteit van het houten kader.

Foto: Canal C  

De 'bamboekathedraal' van architect Simon Velez.

Prefab bouwmodules

Woobagoo zijn geprefabriceerde modules met een houten draagstructuur. Ze doen dienst als muur, welfsel, tussenwand, vloer of dak. "Standaard meten ze tot drie meter hoog bij 2,5 meter lang. Maar we werken ook op maat. De panelen zelf zijn hard, zelfdragend én stapelbaar."

Sterker dan staal

De draagstructuur bestaat uit hout... en bamboe. "Bamboe toevoegen, was de sleutel tot succes. Het maakt de structuur sterker dan staal. De kracht van bamboe inspireerde de Colombiaanse architect Simon Velez zelfs tot een volledige kathedraal uit dit materiaal!"

Natuurlijke materialen

"De 40 centimeter tussen de structuur vullen we op met plantaardige isolatie zoals stro en riet. Op de buitenkant brengen we een laag aan op basis van kalk en klei. Zo is de wand én beschermd tegen de regen én kan hij ademen. Ook aan de binnenkant vormt een kleilaag een ademende én vuurbestendige afwerking."

Een huis in vier dagen

Welke voordelen hebben deze modules? "De tijdwinst. We kunnen de modules al op voorhand maken in onze atelier. Zodra de fundering droog is, vervoeren we de panelen naar de werf en assembleren we jouw huis. Dat duurt amper vier dagen."

Doorgedreven isolatie

Een andere voordeel: een doorgedreven isolatie. Zowel voor nieuwbouw als renovatie. "Wij zijn nu al klaar voor bijna-energieneutraal. Bij renovatie zijn ze geschikt om langs buiten te isoleren. En de panelen zijn ook lichtgewichten."

Prijskaartje?

"Voor een woning volgens de traditionele bouwtechniek, mag je volgens mij rekenen op 1.300 euro per vierkante meter. Zonder btw en architectenkosten. Met Woobagoo zitten we aan een vierkantemeterprijs tussen de 1.200 en 1.500. Naargelang het een standaardproject is of we daarentegen erg op maat moeten werken", besluit Gosset. Kanttekening: onlangs schoof architectenbureau Vens Vanbelle een lagere vierkantemeterprijs naar voren. Zij vinden 1.200 euro inclusief btw een realistische minimumprijs voor de traditionele bouwmethode.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Ecohuis

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning

BEN-woning

Arkana

BEN-woning