"70 % van architecten treedt niet op als EPB-verslaggever"

Uit een internetenquête van de Vlaamse Architectenorganisatie NAV blijkt dat amper drie architecten op tien ook optreden als EPB-verslaggever, en dan nog meestal uitsluitend voor eigen projecten. De vergoedingen die ze hiervoor aanrekenen durven ook sterk uiteen te lopen.

Eigen architect of externe verslaggever?

Van de architecten die geen verslaggever zijn, zegt 60 % nauw samen te werken met een externe EPB-adviseur.

Foto: Zoek een architect  

De ondervraagde architecten rekenen gemiddeld 750 tot 1.000 euro aan voor de EPB-verslaggeving.

Foto: Zoek een architect  

Nieuwbouw en grondige verbouwingen vallen onder de EPB-eisen. En dan ben je als bouwheer verplicht om een EPB-verslaggever aan te stellen. Hij of zij ziet erop toe dat jouw woning de wettelijke energetische eisen haalt. Je kan deze taak toevertrouwen aan je eigen architect of beroep doen op een ingenieur of een andere architect.

Te complex, te arbeidsintensief, ...

De enquête van beroepsorganisatie NAV toont aan dat van de 743 ondervraagde architecten, bijna de helft nooit als verslaggever heeft opgetreden. 178 architecten deden het in het verleden, maar zijn daar ondertussen mee gestopt. De redenen zijn een snel wijzigende regelgeving, té arbeidsintensief en de complexe procedure.

Nauwe samenwerking

De kans is dus aanzienlijk dat je naast je architect een aparte verslaggever moet aanstellen. 60 % van de architecten geeft wel aan dat ze nauw samenwerken met een externe EPB-adviseur.

Gemiddelde kostprijs: 750 - 1.000 euro

De NAV merkt op dat de vergoeding voor de EPB-verslaggeving 10 tot 20 % hoger ligt bij architecten die er zelf voor instaan, dan wanneer je beroep doet op een externe EPB-verslaggever. Opvallend is dat voor woningen de bedragen voor architecten die zelf de verslaggeving doen, sterk uit elkaar lopen: van 250 tot 3.000 euro. De meeste architecten rekenen tussen de 750 en 1.000 euro aan.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk