Boetes voor niet vermelden EPC-score in vastgoedadvertenties

Sinds 1 januari 2012 is elke eigenaar, notaris of immomakelaar verplicht om in vastgoedadvertenties de EPC-score te vermelden. Deze score geeft weer hoe energiezuinig of -verslindend een gebouw is. Een steekproef van het Vlaams Energieagentschap (VEA) toont aan dat op websites van heel wat immokantoren en notarissen deze nieuwe verplichting niet wordt nageleefd.

Steekproeven

Het is vanaf begin dit jaar verplicht om de EPC score te vermelden op vastgoedadvertenties. Een steekproef van het VEA toont echter dat deze nieuwe verplichting nog niet goed is doorgedrongen.

Foto: Immochecker  

In februari 2012 werden steekproefsgewijs 300 woningen gecontroleerd die op websites van immokantoren of notarissen te koop of te huur werden aangeboden. De websites van notarissen scoorden beter dan deze van de immokantoren. 62 % van de websites van notarissen waren in regel met de verplichting. Van de websites van de immokantoren slaagden slechts ongeveer 38 %. Voor 79 % van de woningen die op de websites van notarissen te koop of te huur werden aangeboden, was het EPC opgemaakt en werd het kengetal gepubliceerd. Voor de woningen op de websites van de immokantoren lag dit percentage lager, op ongeveer 64 %.

Adres of unieke score

De energiescore en het adres of de unieke code van het EPC moet worden vermeld in alle commerciële advertenties. Als de eigenaar, het immokantoor of de notaris in de publiciteit het adres niet wenst te vermelden, dan moet hij de unieke code van het epc publiceren. Enkel op kleine panelen aan de woning zelf, met enkel een verwijzing naar een immokantoor, notaris of een telefoonnummer, is het niet nodig om het kengetal te vermelden.

500 euro boete

Als de eigenaar of de gevolmachtigde (immokantoor, notaris, …) die de advertentie plaatst, zich niet houdt aan deze advertentieplicht, dan kan het VEA een geldboete opleggen. Deze geldboete bedroeg in 2011 gemiddeld 500 euro en stemt overeen met het dubbele van de gemiddelde kostprijs van de opmaak van een epc.

Informatiecampagne

Aangezien uit deze eerste steekproef blijkt dat zeker nog niet alle immokantoren en notarissen de advertentieverplichting naleven, is het Vlaamse Energieagentschap vanaf 20 februari gestart met een informatiecampagne.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk