Eerste EPB-boetes voor oktober

2 op 3 bouwwerken in Vlaanderen zijn in orde met de startverkaring.

Foto: Livios  

Uit controles van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat momenteel voor 2 op 3 opgestarte bouwprojecten de verplichte startverklaring wordt ingediend. 33 % van de Vlaamse (ver)bouwers is dus nog niet in orde met de EPB-wetgeving. “Volgende maand starten we met het uitschrijven van geldboetes.”

In 2007 werden al zo’n 12.000 startverklaringen ingediend. Dat is een verplicht document met gegevens over het bouwproject en de verwachte resultaten op het vlak van energieprestaties en binnenklimaat. Het document moet acht dagen voor de start van de bouwwerkzaamheden worden ingediend.

Hoorzitting

Het VEA controleerde dit jaar in 132 gemeenten of er voor de gestarte bouwwerken startverklaringen werden ingediend. “2 op 3 is in orde”, zegt Luc Peeters, waarnemend administrateur-generaal bij het agentschap. “Dat is gezien de nog vrij nieuwe procedure (de EPB-wetgeving is per 1 januari 2006 in voege, nvdr.) een mooi resultaat, maar wil ook zeggen dat één op drie (ver)bouwwerken in overtreding is met de wet. Bovendien stellen we vast dat dit cijfer al een paar maanden stabiel blijft.”
Om de wet nog meer kracht bij te zetten zal het VEA overtreders voortaan beboeten. “Tot nog toe kwamen ze er vanaf met een waarschuwing”, zegt Luc Peeters. “Maar die bleef vaak zonder gevolg. Vanaf oktober zullen we overtreders uitnodigen voor een hoorzitting en eventueel beboeten met een vaste boete van 250 euro.”

Verslaggevers

Mag de EPB-wetgeving nog niet bij iedereen zijn doorgedrongen, aan geregistreerde verslaggevers is er alvast geen gebrek. De Energieprestatiedatabank telt er intussen meer dan 2.000. Het gros daarvan is actief en stuurde al een eerste startverklaring door. Een tachtigtal verslaggevers dienden zelfs al meer dan 50 startverklaringen in.

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk