Eerste Livios-sessie energiezuinig (ver)bouwen is succes

Foto: Living Tomorrow  
Foto: Living Tomorrow  

Architect Joost Beke

Foto: Living Tomorrow  
Foto: Living Tomorrow  

Livios organiseerde zaterdag samen met Living Tomorrow de eerste infosessie Energiezuinig (ver)bouwen. Architect Joost Beke was adviseur van dienst en merkte op dat er heel wat misverstanden over isolatie bestaan. Op 13 december vindt de tweede infosessie plaats.

Isolatie is belangrijker dan zonnepanelen

Plaats van afspraak is het futuristische decor van Living Tomorrow in Vilvoorde. “De Belg isoleert slecht, ook al zijn we aan een serieuze inhaalbeweging bezig,” opent Joost Beke zijn uiteenzetting. “Het is iets wat je niet ziet, maar het brengt je veel op. Meer dan zonnepanelen bijvoorbeeld. Iedereen plaats maar pv-panelen op zijn dak zonder zijn woning verder af te werken. Zonde, want het overgrote deel van de energie, sommige cijfers spreken van 90%, gaat naar verwarming. Door onder meer je dak te isoleren, kan je 30% op je stookkosten besparen. Als je dan weet dat elektriciteit amper zo'n 10% van de totale energiekosten inneemt, is het nut van isoleren veel belangrijker. PV-panelen zijn de kers op de taart. Degelijke isolatie, een goede beglazing en een zuinige cv-ketel zijn veel belangrijker.”

Epb-verslag

Beke bekritiseert op deze sessie de opmaak van een epb-verslag. “Meestal wordt het verslag zes maanden na de bouw opgemaakt. Hoe kan je dan de isolatie nog zien? Is deze bijvoorbeeld wel goed geplaatst? Wat met de koudebruggen? Op papier beantwoorden veel woningen aan de juiste norm, maar in de praktijk zijn er dat veel minder. De epb-verslaggeving heeft zijn doelstelling gemist. De verantwoordelijkheid wordt in de schoenen van de architect geschoven terwijl die er in vele gevallen niet zo veel van kent. Ik adviseer bouwers en verbouwers om de epb-verslaggever al vanaf het voorontwerp te contacteren. Veel efficiënter!”

Programma infosessie op 13 december

 • 10.00 – 10.30 Ontvangst
 • 10.30 – 11.30 Infosessie 'Wat moet ik doen om als bouwheer energiezuinig te (ver)bouwen?' door Architect Joost Beke. Een informatieve uiteenzetting over 'Hoe energie-zuinig (ver)bouwen?... Wat is die nieuwe EPB-regelgeving?... Wie doet wat? ... Wat verandert er nu aan mijn woning? ... Wat kost het? ... Wat brengt het op?'
 • 11.30 – 13.00 Rondleiding 'Energiezuinig (ver)bouwen in de praktijk' Met expertise van volgende partners:

  - Xella: Ruwbouwoplossingen voor energiezuinige- en laagenergiewoningen met Ytong.
  - All-Vac: Centrale reinigingssystemen en ventilatie, dé technologie voor gezond wonen.
  - Electrabel: 'Het is jouw energie'
  - Viessmann: Toekomstgerichte verwarmingssystemen.
  - Sapa Building System: Aluminium profielsystemen voor isolerende, duurzame en onderhoudsvriendelijke raamoplossingen.
 • 13.00 – 14.00 Mogelijkheid tot vragen stellen aan de experts bij een hapje en een drankje.

Concrete House

Concrete House
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Betonbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
 • Nieuwbouw
 • Rustiek/Klassiek
 • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk