Elektrische verwarming onder vuur

Foto: Faber  

Dat boetes voor het overschrijden van het E-peil niet om te lachen zijn, ondervond zopas een koppel uit Kuurne. Het Vlaams Energieagentschap bedacht ze met een boete van 16.000 euro voor de slechte energieprestaties van hun nieuwbouwwoning. Grote boesdoener was de elektrische verwarming. “Nochtans is elektriciteit de enige energie waar je 100% volledig groen mee kan verwarmen”.

Foto: MASSER N.V.  

Sinds januari 2006 moeten nieuwbouwwoningen of verbouwingen in Vlaanderen beantwoorden aan een E-peil van 100. Dit E-peil drukt uit hoe goed of slecht de energieprestaties van je woning zijn. Hoe lager het cijfer, hoe beter. Het E-peil van de nieuwbouwwoning van Frans Naessens en zijn vrouw Annij Delie uit Kuurne tikte af op 172. Veel te hoog en met een uitzonderlijk hoge boete als gevolg. Het Vlaams Energieagentschap wijst de elektrische verwarming als grote schuldige aan. Voor het opwekken van elektriciteit heb je immers fossiele energiebronnen nodig waarbij schadelijke gassen vrijkomen.

100% groene energiebron

Dat nieuws horen ze niet graag bij verwarmingssystemenproducent Masser. In hun gamma zitten naast warmtepompen ook nog elektrische accumulatoren. “Het is spijtig dat de overheid elektriciteit zo slecht behandelt”, zucht directielid Oliver Braekers. “Wij betreuren dat de wetgeving niet bekijkt hoe de elektriciteit gemaakt is. Terwijl elektriciteit nochtans de enige manier is waarmee je 100% volledig groen kan verwarmen zonder enige uitstoot van afvalstoffen. Als je zonnepanelen op je dak hebt of groene stroom aankoopt bij je leverancier is dat compleet mogelijk. Bovendien kan je de warmte perfect kamer per kamer regelen en is er geen enkel warmteverlies aan de ketel zoals bij gas of stookolie.”

Hoge prijs

“Met de invoering van de epb-regelgeving raden wij onze klanten ook af om volledig te verwarmen met elektrische accumulatoren”, vervolgt Braekers. "Ook al gebruikt hij groene stroom, de overheid houdt hier toch geen rekening mee. Of elektriciteit niet te duur is om mee te verwarmen? De aankoop van de installatie is goedkoper, maar het verbruik ligt hoger. Probleem is dat de prijs voor elektriciteit in België 50% duurder is dan gas, terwijl in Frankrijk de prijzen gelijk zijn. Waarom kan het daar wel en hier niet?”

"Onmogelijk om daar rekening mee te houden"

Het Vlaams Energieagentschap reageert lauw. “In het E-peil verwerken we wel het plaatsen van zonnepanelen. Maar we kunnen er onmogelijk rekening mee houden of de bouwer later via een leverancier groene stroom zal aankopen. Bovendien zit in het E-peil het berekend verbruik. Wat voor zin heeft het trouwens ook om groene stroom aan te kopen als je vervolgens al je apparaten laat aanstaan,” verklaart woordvoerder Luc Peeters.

Vlaams Energieagentschap behandelde al 364 dossiers

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft al 364 dossiers behandeld voor het niet naleven van de epb-regelgeving. Het merendeel van de meest voorkomende redenen zijn het ontbreken van ventilatievoorzieningen en het niet naleven van administratieve procedures. Ook het niet indienen van een startverklaring behoort tot de meest voorkomende redenen. Dit document bevat alle technische gegevens over de woning die moeten helpen om het E-peil te bepalen.
De boete is afhankelijk van de mate in hoeverre de eisen overschreden worden. Dit is per decreet vastgelegd. De meeste boetes schommelen tussen de 500 en 1.000 euro. Een boete van 2.000 euro is heel uitzonderlijk. Boetes van 10.000 euro zijn tot nu toe enkel uitgeschreven voor appartementscomplexen en nu dus ook voor het koppel uit Kuurne”, schrijft De Standaard.

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk