Energie-eisen verstrengen vanaf januari 2010

Foto: Vandersanden  
Foto: Eternit NV  
Foto: Kingspan Insulation N.V.  

De energieprestatieregelgeving en de EPB-eisen verstrengen vanaf januari 2010. Een nieuwe woning moet dan beantwoorden aan een E-peil van 80, waar dat nu nog 100 is. De isolatiegraad voor buitenmuren en daken wordt ook strenger voor alle types nieuwbouw, uitbreidingen en verbouwingen.

Sinds 1 januari 2006 geldt de energieprestatieregelgeving voor alle gebouwen waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen (zowel nieuwbouw als verbouwingen). Die projecten moeten voldoen aan eisen op het vlak van energieprestatie en binnenklimaat (de EPB-eisen).

Isolatienormen

Voor nieuwe woongebouwen met aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2010 geldt E80 als maximale E-peil in plaats van E100 tot en met 31 december 2009. Ook de isolatienormen voor buitenmuren en daken verstrengen voor alle types nieuwbouw, uitbreidingen en verbouwingen. De andere EPB-eisen (K-peil, E100 voor kantoor- en schoolgebouwen, U- en R-waarden voor andere constructiedelen, ventilatie-eisen …) blijven behouden.

Concreet verlaagt de Umax (minimale isolatiewaarde voor een constructie-onderdeel) voor buitenmuren naar 0,4 W/m²K. De U-waarde van daken en plafonds zakt naar 0,3 W/m²K. De andere EPB-eisen, bijvoorbeeld het maximale E-peil - E100 - voor kantoren en scholen, blijven behouden.

Datum van ontvangst

De datum van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning bepaalt welk EPB-eisenpakket geldt voor een bepaald project. Dat is de datum van het ontvangstbewijs dat de gemeente aflevert bij het indienen van het dossier (of de datum van het versturen van de aangetekende zending door de aanvrager van de vergunning).

Nog strenger

De verstrenging is goed voor een lager stroom- en brandstofverbruik in nieuwe en vergunningsplichtige verbouwde gebouwen. De verwachting is dat de normen binnen enkele jaren nog strenger zullen zijn.

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk