Energieprestatiecertificaat voorgesteld en doorgelicht

De overhandiging van het Energieprestatiecertificaat door minister Hilde Crevits en energiedeskundige Luc Dedeyne (l) aan vastgoedkantoor Pajota

Foto: Livios  

Een voorbeeld van een certificaat. Onderaan het artikel vind je een link waar je het volledige certificaat kan bekijken.

Woensdag is in Dilbeek het energieprestatiecertificaat (EPC) officieel voorgesteld. Dit document moet vanaf 1 november iedereen die een huis verkoopt verplicht kunnen voorleggen. Voor verhuurders gaat deze regelgeving vanaf 1 januari in. Het certificaat geeft weer hoe energiezuinig of –verslindend de woning is.

Bezieler van het EPC is Vlaams Energieminister Hilde Crevits (CD&V). Ze komt daarmee tegemoet aan een Europese richtlijn die het certificaat tegen ten laatste 4 januari 2009 verplicht. “Met de invoering wil ik mensen stimuleren om hun woning te isoleren en energiezuinig te verwarmen. Het geeft kandidaat-kopers en –huurders een inzicht over hoe energiezuinig de woning is. Naast de prijs van de woning is het ook belangrijk om de energieprijs te kunnen inschatten. Zo bevat het certificaat ook aanbevelingen om de energiehuishouding te verbeteren. Een lager energieverbruik is goed voor het milieu en voor het gezinsbudget.”

Opmaak en prijs

Een door de Vlaamse overheid erkende energiedeskundige, die een korte opleiding gevolgd heeft, moet het certificaat opstellen. De verwachting is dat er tegen eind dit jaar 700 deskundigen zijn. Eén van die deskundigen is Luc Dedeyne. “Het duurt ongeveer een drietal uren om een huis te onderzoeken en dan via een computerprogramma een certificaat op te stellen. Afhankelijk van de grootte van de woning schommelt de prijs tussen de 200 en 250 euro. Een onderzoek houdt onder meer een inspectie van het dak, de muren, de vloer, de ramen, het isolatiemateriaal en de verwarmingsinstallatie in. Ook het bouwjaar en de oriëntatie (zuidelijk gericht = meer zon) van het huis spelen een rol.”

Energiescore

De presentatie van het certificaat vond plaats in Dilbeek, in een door Dedeyne gekeurde woning. Het huis had een score van 594. Wat wil dat zeggen? “Dat cijfer staat voor het aantal kilowattuur dat je jaarlijks per vierkante meter verbruikt. De energiescore varieert van 0 tot 700 waarbij de score zo laag mogelijk moet zijn voor een energievriendelijke woning. Het resultaat wordt ook nog eens op een in het oog springende kleurenbalk op het certificaat aangeduid: groen is energiezuinig en rood is energieverslindend. De score van het Dilbeekhuis is ronduit slecht. Bij een nieuwbouwwoning schommelt het resultaat rond de 100 tot 175 euro. Voor deze woning adviseren we de isolatie van de zoldervloer, de plaatsing van verbeterd dubbel glas en een nieuwe verwarmingsketel en radiatoren. De score zakt dan tot 304 en zal na acht jaar terugverdiend zijn.”

Goed om weten

 • Hoe lang geldig?
  Een energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig, ook als het gebouw opnieuw verkocht of verhuurd wordt. Wanneer de geldigheidsduur verstreken is, moet je bij de verhuur van een woning alleen een nieuwe EPC laten opmaken.
  Wie investeringen uitvoert voor het verstrijken van de geldigheidsdatum doet er goed aan een nieuw certificaat te laten opmaken. De woning krijgt een betere score en dat kan de prijs alleen maar ten goede uitkomen.
 • Hoe oud moet je huis zijn om een EPC aan te vragen?
  Nieuwbouwwoningen beantwoorden allemaal aan de EPB-regelgeving (verplicht vanaf 2006) en beschikken automatisch over de nodige documenten. Het EPC is enkel van toepassingen op woningen die hier niet aan voldoen.
 • Voor welke woningen?
  Het certificaat is verplicht voor alle woningen, appartementen, studio’s, vakantiewoningen, sociale woningen die verkocht of verhuurd worden. Collectieve woongebouwen zoals studentenkamers of gemeenschapshuizen met een gemeenschappelijke keuken of badkamer krijgen één EPC voor het volledige gebouw.
 • Waar aanvragen?
  De aanvraag doe je bij een erkende energiedeskundige type A. Een overzicht van deze energiedeskundigen vind je op www.energiesparen.be
 • Wat is dan nog het nut van een energieaudit?
  Bij een energieaudit krijg je een veel ruimer en vollediger advies op het gebied van energiebesparende maatregelen. Bovendien heb je in dit geval recht op fiscaal voordeel. Een energieaudit gebeurt op vrijwillige basis en door een deskundige van het type B.

Voorbeeld

Bekijk een volledig voorbeeld van een energieprestatiecertificaat.

Ecohuis

Ecohuis
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Arkana

Arkana
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist