EPC vanaf 1 juni ook verplicht in Waals Gewest

Foto: Blavier  

Vanaf 1 juni 2010 is het ook in Wallonië verplicht om een energieprestatiecertificaat (epc) voor te leggen bij de verkoop van een woning. Het certificaat geeft weer hoe zuinig- of energieverslindend het huis is. In Vlaanderen bestaat het epc al langer en in een iets andere vorm.

Het certificaat is voorlopig enkel verplicht bij de verkoop van eengezinswoningen. Vanaf juni 2011 is er een uitbreiding naar alle residentiële gebouwen die in Wallonië te koop of te huur staan.

Hoofddoel van het energieprestatiecertificaat is om alle woningen energiezuiniger te maken, wat de uitstoot van broeikasgassen ten goede moet komen. Een erkend energieadviseur zal de energieprestaties na een technische controle vaststellen. Tijdens de technische controle zal onder meer gekeken worden naar de algemene toestand van de woning, het elektriciteitsverbruik en het verbruik van brandstoffen voor de verwarming.

Sleutelmomenten

Het energieprestatiecertificaat beperkt zich niet tot nieuwe gebouwen. Volgens het decreet van 19 april 2007, artikel 237/28 moet elke eigenaar beschikken over een geldig epc tijdens belangrijke sleutelmomenten in het leven van het gebouw: verbouwing, verandering van eigenaars of huurders bij verkoop of verhuur, ... Het certificaat moet bezorgd worden aan de kopers of nieuwe huurders.

Daarom start het Waals Gewest een procedure op om bestaande woningen te voorzien van een certificaat. In een eerste fase zal de certificering van bestaande residentiële gebouwen vervolgens gebeuren, op het moment van verkoop en bij verandering van bewoners. Daarnaast is de certificering volgens een gespreide kalender op zo'n manier georganiseerd dat ze over voldoende ‘certificeerders’ beschikken en de immobiliënmarkt dus niet gaan blokkeren.

Eerst eengezinswoningen, later ook appartementen

Vanaf 1 juni 2010 is het epc verplicht voor eengezinswoningen die te koop staan. Een jaar later, op 1 juni 2011, zal die verplichting ook gelden voor de verkoop van appartementen en bij het verhuren van eengezingwoningen en appartementen.

Het epc toont aan hoe energiezuinig of -verslindend een woning is. Je vindt er de huidige energieprestaties van de woning bij normaal gebruik op terug aan de hand van een cijfer- of nummerindicatie (vergelijkbaar met het energielabel van huishoudtoestellen). Het verschilt dus van het Vlaamse epc waar een schaal van 0 tot 700 het energieverbruik weergeeft. Daarnaast staan er ook tips op om de energieprestaties van de woning te verbeteren. Het certificaat is 10 jaar geldig. Een door de Waalse overheid erkende energiedeskundige moet het epc opstellen.

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk