Geen werk voor 470 energiedeskundigen

De 470 erkende energiedeskundigen in Vlaanderen hebben geen werk. In twee jaar tijd hebben ze amper 350 energie-audits of minder dan 1 per persoon uitgevoerd.

Foto: SuperHuis  

Reden? De Vlaming wil geen 500 euro besteden aan advies om energie in zijn woning te besparen. Bovendien blijkt een audit naast te duur ook heel omslachtig te zijn.

Een particulier kan sinds september 2005 een energie-audit laten uitvoeren door een erkende deskundige. Dit is een doorlichting van het energieverbruik van de woning waarbij je onder meer energiebesparende tips krijgt. Ondanks dat de audit voor 40 % fiscaal aftrekbaar is, lijkt deze maatregel een stille dood te sterven.
Verscheidene deskundigen hebben nog altijd geen audit uitgevoerd en zijn gestopt of verloren hun erkenning omdat ze geen opdracht uitvoerden. Doel van de energie-audit was om vooral mensen met een laag inkomen te stimuleren een audit te laten uitvoeren wat hun energiefactuur ten goede moest komen. Helaas heeft het zijn effect en doelgroep gemist. Redenen voor de flop zijn de hoge kostprijs en de omslachtige procedure van de audit. Een goede doorlichting neemt al snel een dag in beslag. Daarnaast is voor de gegevensverwerking nog een halve dag nodig wat de kostprijs van al snel 500 euro niet ten goede komt. Het Vlaams Energieagentschap laat weten om bij de start van het nieuwe werkjaar in september maatregelen te nemen die de energie-audit nieuw leven moeten inblazen.

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk