Maatregelen aangekondigd tegen foutief opgestelde EPC-certificaten

Het gaat niet goed met de opmaak van de energieprestatiecertificaten (EPC’s). Liefst vier op de tien EPC’s bevat minstens één fout. Dat geeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche toe die meteen ook maatregelen wil nemen.

Een energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig of –verslindend de woning is. Verhuurders en verkopers moeten dit verplicht kunnen voorleggen en betalen er al snel 250 tot 400 euro voor. Een erkend deskundige stelt de certificaten op. Probleem is dat er volgens een steekproef van Van den Bossche heel wat onbekwame en onwillige mensen tussen zitten. Liefst 47 op 70 deskundigen ging minstens één keer in de fout. In totaal waren er 88 foutieve EPC’s van de 213 onderzochte exemplaren.

Geen beroepsethiek

Ook de Vlaamse Architectenorganisatie NAV betreurt bij monde van Benny Craenhals de gang van zaken. “Het EPC wordt niet ernstig genomen”, citeert Knack Craenhals. “Er schort wat aan de deskundigheid van de deskundigen en sommigen van hen spelen het spel niet eerlijk. Er zijn er die prijzen vragen waarvoor je de auto niet eens kunt bovenhalen. Anderen nemen het dan weer niet zo nauw met beroepsethiek omdat de verhuurder of verkoper de deskundige kiest en betaalt. Er is nood aan een beroepsorganisatie.”

Boetes en schorsingen

Minister Van den Bossche wil nu maatregelen nemen in de vorm van boetes voor de deskundigen. Wie sjoemelt riskeert een boete vanaf de eerste fout. Meerdere fouten betekent hogere boetes en schorsingen. In het laatste geval moeten ze opnieuw een opleiding volgen en een examen, dat gecentraliseerd wordt, afleggen. Ook kan het zijn dat de deskundige zelf financieel moet opdraaien voor de kosten van een nieuw EPC voor de woning.

Lees meer over het Energieprestatiecertificaat.

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk