Meerderheid vindt energieprestatiecertificaat een goede zaak

Foto: ISOVER  

Volgend jaar moet iedereen die een woning verkoopt een energieprestatiecertificaat voorleggen. Dit Vlaams label geeft kopers een beeld over het energieverbruik van het pand en bevat tips om de woning energiezuiniger te maken. “Een goede zaak”, zo blijkt uit onze polling.

Aan onze polling ‘Is het energieprestatiecertificaat voor woningen een goede zaak?’ namen net geen 1.000 respondenten deel. De kostprijs voor zo’n certificaat die schommelt rond de 200 tot 250 euro lijkt niet zo veel volk af te schrikken. In totaal klikten 480 pollers of 52,6% op ja. De neen-stemmers zijn met 313 personen of 34,3 %. Van onze lezers heeft 13,1 % nog nooit van dit certificaat gehoord.

Eén op drie zien het e-label niet zitten. Hoofddoel is nochtans nobel. Het energieprestatiecertificaat wil de Vlaamse woningen energiezuiniger maken wat de uitstoot van broeikasgassen ten goede moet komen. De Vlaamse regering keurde dit voorstel recent goed. De definitieve goedkeuring moet eind dit jaar volgen. Dan weten we ook de precieze datum van invoering wat in de loop van 2008 zal zijn.

Het energieprestatiecertificaat is niet alleen van toepassing op verkopers. Ook verhuurders krijgen er mee te maken. Alleen krijgen zij respijt moeten zo’n certificaat kunnen voorleggen, zij het pas vanaf 1 januari 2009. Een erkend energieadviseur zal de energieprestaties na een technische controle vaststellen en geeft ook tips mee voor de verbetering hiervan. Tijdens de technische controle zal onder meer gekeken worden naar de algemene toestand van de woning, het elektriciteitsverbruik en het verbruik van brandstoffen voor de verwarming. Een energiecertificaat kost de eigenaar tussen de 200 en 250 euro en is 10 jaar geldig.

De cijfers

Is het energieprestatiecertificaat voor woningen een goede zaak?

Ja.48052,6%
Neen.31334,3%
Ik ken het niet.11913,1%
Totaal aantal stemmen912 

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk