Nieuwe woningen energiezuiniger vanaf 2012

Foto: Kingspan Insulation N.V.  

De energienormen voor nieuwe woningen, scholen en kantoren verstrengen vanaf 2012 in Vlaanderen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

Energiepeil

Nieuwbouwwoningen moeten nu aan een energiepeil van E80 (drukt uit hoe een gebouw presteert op vlak van energieverbruik) voldoen. Voor scholen en kantoren is dat E100. Vanaf 2012 geldt voor alle nieuwbouwgebouwen de E70-norm en vanaf 2014 de E60-norm.

Strenge isolatienormen

Ook komt er een verstrenging van de isolatienormen. De K-waarde (de globale isolatiewaarde van een gebouw) zakt van 45 naar 40 vanaf 2012. Er is eveneens een aanscherping van de U- (de isolatiewaarde van een bepaald onderdeel van de woning) en R-waarden (warmteweerstand van het isolatiemateriaal).

Hernieuwbare bronnen

Daarmee houdt het nog niet op. De Vlaamse regering wil in de toekomst ook dat gebouwen een deel energie halen uit hernieuwbare bronnen. De concrete invulling hiervan moet de regering nog bepalen.

Europa

De stapsgewijze aanpassing komt er op aangeven van Europa. De EU wil dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2021 quasi energieneutraal zijn of zo goed als geen fossiele energie meer verbruiken. De voorstellen zullen pas in werking treden na de definitieve goedkeuring en publicatie in het Belgisch Staatsblad. Daarvoor is het eerst nog nodig om enkele regelgevende stappen te doorlopen.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk