Toekenning energieprestatiecertificaten verloopt niet altijd even fair

Wie een huis verkoopt of verhuurt, moet verplicht een energieprestatiecertificaat (epc) voorleggen. Zo'n certificaat duidt aan hoe energiezuinig of -verslindend de woning is. Hoe beter het certificaat, hoe hoger de prijs die je op de woning kan plakken. En dat werkt gesjoemel in de hand. Sommige epc-controleurs leveren gunstige certificaten af om de verkoper of immokantoor een plezier te doen. Wat kan je er als koper aan doen?

Het probleem is dat de koper moeilijk kan nagaan of het epc klopt. Sommige zaken die het certificaat vermeldt, kan je eenvoudig weg niet met het blote oog controleren. Zit er inderdaad wel voldoende isolatie in de spouwmuur? Is er voldoende rekening gehouden met koudebruggen in de berekening? Klopt het dat die verwarmingsketel niet ouder is dan eerst gezegd? Het zijn vragen die je wel kan stellen, maar waarvoor je afhankelijk bent van het antwoord van de epc-controleur.

Onkunde of fraude

Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche reageerde op de problematiek op Radio1, dat de kat de bel aanbond. “De verantwoordelijkheid om een goed epc af te leveren, ligt volledig bij de expert. Hij of zij kan om twee redenen een fout label afleveren: door een gebrek aan kennis of om de verkoper of het immokantoor een plezier te doen. Wij gaan de controles aanscherpen en de opleidingen hervormen.”

Klacht indienen

Allemaal goed en wel, maar een koper zit wel met de gebakken peren van zodra de verkoop afgesloten is. Je kan wel een klacht bij het Vlaams Energieagentschap (VEA) indienen. Zij bewaken de kwaliteit van het certificaat. “Wij voeren regelmatig controles uit aan de hand van steekproeven, na klachten, deskcontroles … Controleurs die wij betrappen, kunnen een boete krijgen van 500 tot 5.000 euro. Daarnaast kunnen wij de erkende deskundige ook schorsen”, luidt het bij het Vlaams Energieagentschap.

Rechtbank

Je kan ook naar de rechter stappen, al kan dit ontaarden in een lange lijdensweg. Op basis van het Burgerlijk Wetboek punt 1.110 kan je een nietigverklaring van de verkoop wegens dwaling aanvragen. Nog een optie is een zaak aanspannen inzake een ‘niet conforme levering’ in de hoop een deel van de prijs af te kunnen doen. Opletten is dus de boodschap.

Lees meer over het energieprestatiecertificaat.

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk