Volgens EPB-verslaggevers zijn de bouweisen “vrij gemakkelijk” haalbaar. Maar ze waarschuwen voor 2021

OVED, het Overlegplatform voor Energiedeskundigen, zegt dat de meeste bouwprojecten gemakkelijk de huidige eis van S31 halen als de EPB-verslaggever op tijd ingeschakeld wordt. Maar de verstrenging tot S28 in 2021 levert mogelijk wél problemen op, waarschuwen de specialisten.

De invoer van het S-peil oogstte begin dit jaar een storm van protest bij architecten en aannemersfederaties. Volgens Luc Dedeyne van Bouwunie is bouwen tot 5.000 euro duurder geworden en geraken architecten en aannemers de draad kwijt door de complexe regelgeving. Critici wijzen erop dat het S-peil overisoleren in de hand werkt en dat de energiebesparing niet opweegt tegen de extra kosten. Maar niet iedereen deelt deze mening. Lees hier de opinie van ingenieur-architect Pieter Lootens.

S31 is vrij gemakkelijk

Nu laten ook de energiedeskundigen van zich horen in een persbericht. Het overlegplatform OVED, de beroepsvereniging voor energiedeskundigen met 320 aangesloten leden-bedrijven, onderzocht aan de hand van een vijftigtal concrete praktijkcases de impact van de strengere regels. “Daaruit blijkt dat de meeste bouwprojecten de S-peileis van 31 vrij gemakkelijk halen”, stelt Eline D’hooge, coördinator van OVED. “De bijkomende inspanningen om aan de eisen te voldoen zijn eerder beperkt, op enkele uitzonderingen na.”

Deze woningtypes ondervinden volgens OVED wél nadeel van het nieuwe S-peil:

  1. Grote vrijstaande villa’s met veel glas
  2. Smalle dakappartementen
  3. Penthouse-appartementen

Grote vrijstaande villa’s met veel glas ondervinden volgens OVED wél nadeel van het nieuwe S-peil.

Foto: Profel  

Kostenoptimum nog niet in zicht

Volgens OVED is ook de vrees voor overisoleren voorbij het kostenoptimum niet helemaal terecht. “Dat blijkt uit de cases die wij onderzocht hebben”, aldus Eline D’hooge. “Bovendien kan je naast extra isoleren nog tal van andere maatregelen treffen om de gebouwschil efficiënter te maken, onder meer door aandacht te schenken aan de compactheid, de glasfracties (verhouding van de glas- en vloeroppervlakte, red.), de inertie van de schil, bouwknopen, zonnewinsten, luchtdichtheid en beschaduwing.”

“Zit er bijvoorbeeld een oversteekhoek of insprong aan je woning die voor extra schaduw zorgt, dan kan dat een gunstige impact hebben op je S-peil, door dat ook in detail in te voeren in de berekeningssoftware.”

Echte uitdaging in 2021

Waar OVED wél bedenkingen bij heeft, is de verstrenging van het S-peil naar S28 in 2021. “Dat kan problemen geven bij meerdere bouwprojecten. Bovendien rijst de vraag of die bijkomende maatregelen nog kostenefficiënt zijn. Het Vlaams Energieagentschap zal daarom samen met ons en andere betrokkenen onderzoeken of die eis niet versoepeld moet worden.” Ook volgens Marnik Dehaen, voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten is S28 binnen drie jaar een angstaanjagende gedachte.

Eline D’hooge heeft nog een tip voor (ver)bouwers: “Toets je ontwerp vroeg genoeg af met je EPB-adviseur om het ontwerp energetisch te optimaliseren. Hij kan de gevolgen van de S-peileis inschatten voor elk type woning en zo doordachte en praktische oplossingen voorstellen.”

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk