Zonneboiler en warmtepomp interessanter dan ooit

Warmtepompen en zonneboilers tellen in de toekomst meer mee voor een gunstiger en lager E-peil van gebouwen. Het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein liet ons weten dat de Vlaamse regering zijn voorstel hierover goedkeurde.

"Onder andere zonnepanelen wegen momenteel te zwaar door in het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie ten opzichte van warmtepompen en zonneboilers," volgens minister Tommelein.

Foto: Eternit NV  

Minister Tommelein zegt dat naast de warmtepomp ook de zonneboiler zwaarder moet doorwegen in de berekening van het E-peil.

Foto: Viessmann Belgium bvba  

Onvoldoende punten

De Vlaamse regering gaf haar akkoord om de rekenmethodiek ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ (EPB) te optimaliseren. "Warmtepompen en zonneboilers zijn tot nu toe onterecht minder aantrekkelijk omdat ze onvoldoende verrekend werden in de EPB-scores. Dat zetten we recht", aldus minister Tommelein.

EPB

Wie een nieuwe woning bouwt of een grondige energetische renovatie plant, moet voldoen aan bepaalde voorwaarden omtrent de energieprestatie en het binnenklimaat (EPB). Dat wordt berekend aan de hand van de thermische isolatie, de ventilatie en de energieprestatie van een woning of ander gebouw.

E-peil

De energieprestatie is dan weer de optelsom van de netto energiebehoefte van een gebouw en de hoeveelheid hernieuwbare energie, en wordt uitgedrukt in het E-peil. Maar onder andere zonnepanelen wegen te zwaar door in het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie ten opzichte van warmtepompen en zonneboilers. Dat maakt deze laatste twee minder aantrekkelijk.

"Elke vorm van hernieuwbare energie moet meetellen voor een lager E-peil. Daarom passen we de rekenmethode aan, waardoor ook de hernieuwbare energie uit warmtepompen en zonneboilers correct naar waarde wordt geschat’" zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.  

Tussenstap naar volledige herziening

Vanaf 1 januari 2018 krijgt de EPB-software een nieuwe rekenmethode. De huidige EPB-regelgeving bestaat sinds 1 januari 2006. De correcties aan de rekenmethode wat zonneboilers en warmtepompen betreft, zijn slechts een tussenstap. Tegelijkertijd werkt minister Tommelein volop aan een globale herziening van de EPB-regelgeving.  

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk

Ytong

Kimblokken, isolerend en dragend tegelijk