Experts beantwoorden 10 lezersvragen over energie

Naar aanleiding van het Grote Energiedebat bezorgden (ver)bouwers hun energievragen aan Livios. Wij legden de tien meest prangende vragen voor aan ons expertenpanel.

“Ik verwarm mijn appartement met een gasketel van 25 jaar oud. Ik wil die laten vervangen door een nieuwe traditionele ketel. Een condensatieketel kan ik niet plaatsen omdat het condensatievocht niet kan afgevoerd worden via de schouw. Hoelang mogen traditionele, atmosferische ketels nog geplaatst worden?” (Joan Renaerts)

 “Door de verstrenging van de Ecodesign-verordening zal je geen ketel kunnen krijgen die niet meer aan de Europese minimumeisen voldoet”, zegt Geert Flipts (Vlaams Energieagentschap, VEA). Als je toch een condensatieketel wil, zullen alle mede-eigenaars mee moeten investeren, want een condenserende en niet-condenserende ketel kunnen niet op dezelfde schouw aangesloten worden.”

Lees hier meer over het vervangen van een verwarmingsketel in een appartement.

Foto: De Dietrich  

“We hebben een woning uit 2011. We zijn een gezin van drie en verbruiken ongeveer 2.900 kWh, waarvan 1.400 kWh in de piekuren en 1.500 kWh in de daluren. Is het voor ons voordelig om zonnepanelen te leggen? Rekening houdend met de toekomstige digitale teller, de kosten van het prosumententarief en de omvormer.” (Koen Michielsens)

Dirk Verbeeck (adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C): “Absoluut! Rekening houdend met het prosumententarief heb je een terugverdientijd van tien jaar. Het hangt een beetje af van de oriëntatie van je dak. Maar zelfs met een oost-west georiënteerde dakhelling zijn PV-panelen voordelig. Je jaaropbrengsten zijn dan wat minder, maar je vlakt wel de pieken af in het elektriciteitsnet omdat je meer energie produceert op momenten dat je perfect zuidgeoriënteerde panelen wat minder produceren.

Lees zeker ook dit artikel over de impact van de slimme meter!

Foto: Getty Images  

“Ik verblijf van maandag tot vrijdag in een appartement in Brussel en ben alleen in het weekend in mijn woning. Ze dateert uit 1959 en is enkele jaren geleden van spouwmuur- en dakisolatie voorzien. Wat doe ik het beste met mijn verwarming? Laat ik ze de hele week op een lage temperatuur opstaan of zet ik ze beter op zondag af en op vrijdag weer aan?” (Jan Tytgat)

Veel hangt volgens de specialisten af van je warmteafgiftesysteem. Heb je vloerverwarming, dan laat je de verwarming waarschijnlijk beter aan staan. “Dat is nodig om voldoende comfort te hebben”, zegt Olivier Schmitz van Radson. “Anders is je woning mogelijk pas opgewarmd als je bijna weer weg bent.”

Als je alleen kijkt naar je verbruik, zet je de verwarming volgens Stijn Verbeke (EnergyVille/VITO) het best helemaal af. “Maar voor het comfort in huis, is het waarschijnlijk aangenamer om de verwarming door de week niet volledig af te zetten, maar in te stellen op een lage temperatuur”, aldus Verbeke.

“Wij hebben in 2009 een woning uit 1989 gekocht. Onze verwarmingsketel is aan vervanging toe. Door welk systeem vervangen we best onze mazoutverwarming? Ons dak en de muren zijn al geïsoleerd, vloerverwarming is geen optie, er is geen gasnet in de buurt. We hebben zonnepanelen met een capaciteit voor ons dagelijks elektriciteitsverbruik en verwarming van het water.” (Koen Hermans)

“Zorg dat je voldoende geïsoleerd hebt, dat is de basis”, adviseert Dirk Verbeeck (Kamp C). “Je kan kiezen voor een lucht-lucht- of lucht-waterwarmtepomp met meerdere afgiftetoestellen. Om je elektriciteitsfactuur zo laag mogelijk te houden, kan je extra PV-panelen installeren.”

Olivier Schmitz (Radson) geeft mee dat ultra-lagetemperatuurradiatoren een prima alternatief zijn voor vloerverwarming. Zo kan je zonder breekwerken toch overschakelen op verwarming op lage temperatuur. “In de badkamer kan je op een hogere temperatuur verwarmen met een elektrische radiator”, aldus Schmitz.

Heb je momenteel niet het budget voor een warmtepomp, dan raadt Stijn Verbeke (EnergyVille/VITO) aan om voorlopig het bestaande afgiftesysteem op hoge temperatuur te behouden, en een gasketel met propaantank of pelletketel te installeren.

Foto: Radson  

“Ik wilde zonnepanelen installeren, tot een collega me erop attent maakte dat met de komst van de slimme meter de netbeheerder vrij zal kunnen beslissen hoeveel ik krijg voor de geproduceerde energie. Waar een klassieke teller nu terugdraait en bijgevolg hetzelfde tarief hanteert voor verbruik en productie, zou dit in de nabije toekomst wel eens kunnen veranderen. Kan u daar uitsluitsel over geven?” (Chris Ongena)

Dirk Verbeeck (Kamp C): “Als je voor eind 2019 PV-panelen plaatst, garandeert de overheid dat je nog vijftien jaar kan genieten van het principe van de terugdraaiende teller.”

“We wonen in een halfopen bebouwing uit 1992. We hebben centrale verwarming op mazout en een ondergrondse ton van 3.000 liter die nog tot 2021 goedgekeurd is. Volgens onze installateur moeten we onze ketel dit of volgend jaar vervangen. Wat kiezen wij het best? Een hoogrendementsgasketel op aardgas en onze oprit heraanleggen; of een nieuwe hoogrendementsketel op mazout? Een warmtepomp is volgens onze installateur geen oplossing. We hebben wel een kruipkelder voor de aanleg van vloerverwarming, maar hoe verwarmen we dan onze bovenverdiepingen?”  (Benny Bosmans)

“Ik zou afstappen van stookolie”, zegt Benjamin Clarysse (Bond Beter Leefmilieu). “Op vlak van milieu is dat de slechtste keuze.” Geert Flipts (VEA) raadt aan om zeker de optie van de warmtepomp te laten onderzoeken. Olivier Schmitz: "Als je beneden vloerverwarming legt en gaat verwarmen op lage temperatuur, kan je op de bovenverdieping gebruikmaken van ventiloconvectoren of ultra-lagetemperatuurradiatoren."

Foto: Easykit  

“Wij wonen in een blok van acht appartementen. We willen met de mede-eigenaars de cv-ketels laten vervangen door condenserende toestellen, maar een ouder koppel (+80 jaar) ziet dit niet zitten. Bovendien moeten we tegen 2020 het dak isoleren om de milieunormen te halen. Begrijpt de overheid niet dat dit voor velen financieel niet haalbaar is? En klopt het dat iedereen een boete krijgt als er een appartement wordt verkocht dat niet voldoet aan de normen?” (Daniel Collier)

Dirk Verbeeck (Kamp C): “Voor diegenen die een condenserende aardgasketel willen, is een warmtepomp eventueel een interessant alternatief. Voor wie dat niet ziet zitten, bestaat er een regeling dat de vervanging van de ketel door de vereniging van mede-eigenaars gedragen wordt en dat de kostprijs ervan als schuld wordt ingeschreven, die bij de verkoop van het appartement wordt afgelost.”

Het klopt volgens Dirk Verbeeck dat je een boete krijgt. “Het dak behoort in een appartementsgebouw tot de gemene delen waarvoor de vereniging van mede-eigenaars verantwoordelijk is. Als iemand dwarsligt, kan je beslissen om de werken toch uit te voeren om geen boete te riskeren. Ook in dit geval wordt de schuld ingeschreven en afgelost bij verkoop.”

Foto: Getty Images  

“Wij plannen een (totaal)renovatie van onze rijwoning. Ons dak en de zoldervloer zijn al geïsoleerd. Ook de nieuwe aanbouw gaan we voldoende isoleren en het schrijnwerk vervangen waar nodig. Onze voorgevel (van het hoofdvolume) is zuidgericht en onze achtergevel noordgericht. Moeten wij deze gevels renoveren? Beter de achtergevel of allebei? En welke toepassing raadt u aan? Wij dachten aan isolatie aan de buitenzijde in combinatie met nieuwe gevelbekleding.” (Mathieu Blondeau en Isabel Derycke)

Jorn Van Herck (Overlegplatform voor Energiedeskundigen, OVED): “Verlies het totaalplaatje niet uit het oog. Je nieuwe aanbouw moet aan de strengste nieuwbouwnormen voldoen, terwijl er voor het bestaande volume geen enkele verplichting opgelegd wordt. Toch is het belangrijk om zowel het nieuwe als het bestaande gedeelte aan te pakken en overal goed te isoleren en te ventileren.”

Volgens Geert Flipts (VEA) moet je op z’n minst de voorgevel onder handen nemen. Dirk Verbeeck (Kamp C) vraagt zich af of de na-isolatie van de achtergevel zal renderen: “Bij een achterbouw komt een deel van de achtergevel in de woning te liggen. Dan blijft er niet veel over van je gevel om te isoleren. En als er dan nog twee grote ramen inzitten, denk ik niet dat het rendeert om je oude achtergevel te isoleren.”

Lees meer over na-isolatie.

Is infraroodverwarming de verwarming van de toekomst?” (Angela)

Infraroodverwarming is volgens onze specialisten zeker niet dé verwarming van de toekomst. Maar dat wil niet zeggen dat deze vorm van verwarming geen voordelen biedt. “Het belangrijkste voordeel is dat infraroodverwarming snel werkt”, zegt Olivier Schmitz van Radson. “Maar het is niet de meest energie-efficiënte manier van verwarmen.”

Stijn Verbeke (EnergyVille/VITO) ziet vooral enkele praktische toepassingen. “In de badkamer, bijvoorbeeld, kan infraroodverwarming nuttig zijn, omdat radiatoren en vloerverwarming daar te traag reageren. Als je de infraroodverwarming even opzet en na het douchen weer afzet, is dit een bruikbare optie.”

“Zelfs de beste warmtepompen kunnen qua energiekost en terugverdientijd nauwelijks op tegen een klassieke condensatieketel. Het einde van de terugdraaiende teller zal een zware financiële aderlating betekenen voor de gebruiker. Hoe economisch en ecologisch is het nog om een warmtepomp te plaatsen?” (Sven De Mulder)

Bekeken over een levensduur van vijftien jaar is er volgens onze experts weinig verschil tussen de kost van een aardgasketel, een bodemwarmtepomp of een luchtwarmtepomp. “Qua jaarlijkse kost komen ze ongeveer gelijk uit”, stelt Dirk Verbeeck (Kamp C). EPB-verslaggever Jorn Van Herck voegt eraan toe dat ze ook qua levensduur nagenoeg aan elkaar gewaagd zijn.

Twijfel jij ook tussen een warmtepomp en een gasketel? Zo hak je de knoop door!

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

BEN-norm

Ecohuis

BEN-norm

Systeem C: Mechanische Ventilatie

Vasco Ventilation Concepts

Systeem C: Mechanische Ventilatie

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

BENOveer en profiteer van aantrekkelijke premies

Fluvius

BENOveer en profiteer van aantrekkelijke premies

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren

Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren