Hennep houdt je hoofd koel

Foto: Wervel  

Oogst

Foto: Wervel  

Isolatiemateriaal

Foto: ISOVER  

Hennepvezels

Toegegeven, ook wij associëren hennep eerder met iets anders dan met isolatiemateriaal. Toch kan het. Hennep haalt niet alleen goede isolatiewaarden, maar is ook nog eens heel milieuvriendelijk. En neen, je wordt er niet high van.

Sinds 1992 is de teelt van hennep, ook bekend onder de oude Vlaamse naam Kemp, weer toegelaten in Europa. Vandaag is het totaal goed voor ongeveer 16.000 ha. België neemt daarvan een pietluttig deel van enkele tientallen hectaren voor zijn rekening. Toch is er sprake van een opmars. In ons land zijn er zelfs al twee verwerkingsinstallaties, netjes verdeeld over Vlaanderen en Wallonië.

25.000 producten

Hennep groeit vrij snel en wordt 1 tot 4 meter hoog. Door de grote CO2-captatie helpt de teelt ook mee om de Kyotonormen te halen. Bovendien zijn bestrijdingsmiddelen door de dichte groei overbodig. Ook plagen en ziekten komen niet veel voor. De grootste schade komt voort van konijnen en vogels. Nadeel aan de teelt is de moeilijke oogst door onder meer de hennephoogte en de taaie vezels.

Buiten in de bouwsector, waar je naast isolatiemateriaal ook hennepbouwblokken hebt, vind je het materiaal ook terug in de auto-industrie (binnenbekleding), composietplastics, chemische industrie (oliën…), cosmetica, geneeskunde, voeding, textielsector… Naar schatting zijn er momenteel 25.000 producten op basis van industriële hennep.

Bedwelmend

De plant is van nature tweehuizig, maar de meest gebruikte variëteiten zijn eenhuizig. Ze groeien gelijkmatiger, hebben hogere vezelopbrengsten en bevatten veel minder van het bedwelmende THC of tetrahydrocannabiol. In de toppen van de zogenaamde industriële hennep zit gemiddeld 0,05% THC, de recreatieve versie bevat 2 tot 10% THC. De Europese Commissie heeft de grens voor het verbouwen op 0,2% THC gelegd. Bij een vergunningsaanvraag voor kempteelt maken de gewestregeringen overigens altijd vermelding bij de federale politie, kwestie van misverstanden te voorkomen.

Drie basisproducten

Hennep levert drie verschillende basisproducten op: zaad, de houterige stengels en de lange hennepvezel. De zaden vinden vooral hun weg naar de voedingsindustrie en de olie-industrie. De stengels zijn interessant voor hun absorberende eigenschappen. Vermengd met kalk dienen ze als goede isolator en hebben ze sterke vochtregulerende eigenschappen. De lange vezels zijn heel geschikt voor textiel. Het zijn ook de vezels die je terugvindt als isolatiemateriaal in de vorm van platen en rollen.

Lambda-waarde en prijs

De samenstelling van deze rollen en platen bestaat uit 80 tot 85% hennepvezels, 10 tot 15% steunvezels (o.a. zetmeel) en uit een brandwerend product. De warmtedoorgangscoëfficient of lambda-waarde bedraagt 0,040 W(m.K). De prijs per m² voor matten van 18cm dik schommelt rond de 20 euro.

Meer info: www.wervel.be

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Ecohuis

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning

BEN-woning

Arkana

BEN-woning