Brussel trekt 5 miljoen uit voor 41 energiezuinige projecten

Het Brussels Gewest doet er veel aan om naar een duurzame regio te evolueren. Het project 'Voorbeeldgebouwen' geeft de ambitie een duwtje in de rug. Voor de derde editie beloont het Brussels Gewest 41 projecten met in totaal 5,1 miljoen euro.

"Al drie jaar vormt de projectoproep ’Voorbeeldgebouwen’ een uitstekende stimulans voor de architecturale creativiteit en voor de bouwsector in het algemeen. Eindelijk is het bewijs geleverd: bouwen en verbouwen met een hoge milieu- en energetische kwaliteit is voortaan een heel concrete werkelijkheid", stelt Brussels minister van Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck.

Sinds 2007 is een premie toegekend aan 267.000 m² Brusselse voorbeeldgebouwen op het vlak van energie en leefmilieu, goed voor 117 projecten. Na de projectoproep van 2009 zijn er opnieuw 41 projecten geselecteerd. Deze werden zopas in de prachtige Sint-Gorikshallen bekendgemaakt. Samen vertegenwoordigen de projecten 61.000 m² aan voorbeeldgebouwen (waarvan 38.000 m² volgens de passiefhuisstandaard). Ze zullen ten laatste tegen 2013 verwezenlijkt zijn dankzij de financiële steun van 5,1 miljoen euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De voorbeeldgebouwen zullen hun energiebehoefte met gemiddeld 75 % verminderen.

Passief

Opvallend voor editie 2009 is de sterke opkomst van de passiefhuisstandaard. Deze norm vertegenwoordigde slechts 21 % van de geselecteerde oppervlakte in 2007 en 2008. Van de laureaatprojecten voor 2009 leeft bijna 63 % de passiefstandaard na. Ter vergelijking: voor de verwarming van een passiefhuis is maar 15 kWh/m² nodig, tegen gemiddeld 150 kWh/m² voor een klassieke Brusselse woning.

De passiefhuisstandaard, die bij de bekroonde woonprojecten bijna alledaags geworden is (46.643 m² verdeeld over 339 passiefwoningen, hetzij 50% van de in totaal geselecteerde 93.910 m² in drie jaar), verleidt nu ook de tertiaire sector, wat veel minder evident is (34.338 m², hetzij 20% van de in totaal geselecteerde 172.878 m²). De overige voorbeeldgebouwen halen de lage energiestandaard (verwarmingsbehoefte lager dan 60 kWh/m²/jaar).

Lees de beschrijving van de 41 geselecteerde projecten.

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Ecohuis

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Ventilatiesysteem D: gezond en energiezuinig met Profi-air

Begetube

Ventilatiesysteem D: gezond en energiezuinig met Profi-air

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Kamp C

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

BEN-woning

Arkana

BEN-woning

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)