Duurzaam Bouwen: 10 gouden tips!

Foto: Livios  

In dit artikel krijg je 10 gouden tips om je woning om te toveren in een energiezuinige woning.

1. Haal de zon in de winter binnen, hou ze tegen in de zomer

Je kan heel wat energie besparen door je woning gratis in de winter te laten opwarmen door de zon, die je laat binnenschijnen door grote ramen op het zuiden. Let wel, in de zomer moet je living geen “bakoven” worden. Zorg dus voor een goede zonwering of een grote dakoversteek. Die laat de laagstaande winterzon binnen, maar houdt de zomerzon (die hoog aan de hemel staat) buiten. Een goed ingeplante loofboom helpt ook: in de zomer geven de bladeren aangename schaduw, in de winter laten de kale takken de zon gewoon door.

2. Bouw vooruitziend

We bouwen als we jong zijn, maar willen ook graag in ons huis blijven wonen als we ouder en misschien niet meer zo goed te been zijn, of misschien door een ongeval of ziekte met beperkingen geconfronteerd worden. Daarom is het goed om bij het ontwerp te voorzien dat je huis aanpasbaar is. Door rekening te houden met aandachtspunten als: voorzien van voldoende brede binnendeuren, plaatsing van een berging naast het toilet zodat dit laatste makkelijk kan vergroot worden, drempelloze detaillering, plaatsen van een rechte trap zodat hier eventueel een trapliftje kan aan gemonteerd worden, inwerken van domoticatoepassingen die een aantal taken van je kunnen overnemen, ...

3. Isoleer, isoleer en isoleer

Energie besparen begint met goed isoleren. Er zijn weinig investeringen die zich zo snel terugbetalen als een goede isolatie. Een goede isolatie is voldoende dik, ononderbroken en voldoende afgeschermd van vocht. Isoleren doe je bovendien niet alleen in de muren. Ook het dak en de vloeren voorzie je best van een goede isolatielaag. En voor alle duidelijkheid: overisoleren bestaat niet, een energiezuinig huis is goed geïsoleerd, luchtdicht afgesloten, en gecontroleerd geventileerd. Vandaag kan men zelfs zo ver gaan dat er geen klassieke verwarming meer nodig is. We spreken dan van passieve huizen.

4. Ventileer gecontroleerd

Verse lucht in de woning is niet alleen nodig voor onze gezondheid, maar ook om problemen met het gebouw te vermijden (bv. vochtproblemen, schimmels en dergelijke). De kunst is echter de juiste hoeveelheid lucht aan te voeren, door het huis te laten stromen en af te voeren. Dit kan zowel natuurlijk (met eenvoudige ventilatieroosters) als mechanisch (met een aandrijfsysteem) gebeuren.

5. Gebruik duurzame energie

Duurzame energie is energie afkomstig van bronnen, die zich snel hernieuwen en die niet zorgen voor extra broeikasgassen. We denken dan aan zonne-energie, die kan worden omgezet in warmte (zonneboiler) of in elektriciteit (fotovoltaïsche cellen). Maar er is ook het gebruik van houtpellets: het CO2 dat de boom tijdens zijn leven omzet, compenseert ruimschoots de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij een goede verbranding.

6. Plaats een energiezuinige verwarmingsinstallatie

De rendementen van verwarmingsinstallaties worden alsmaar hoger, of je nu met gas, stookolie of een andere bron verwarmt. Ze worden gekenmerkt door labels als HR Top en Optimaz. Maar let wel op, de meeste van deze hoge rendements-installaties halen dit slechts als ze op lage temperatuur werken. Dit geldt zowel voor de moderne condensatieketels als voor warmtepompen.

7. Bespaar op drinkbaar water

Leidingwater heeft een hoge kwaliteit; we spreken terecht van drinkwater. Met dergelijk kostbaar product moeten we dan ook zuinig omgaan. Gemiddeld kunnen we voor bijna 60 % van ons verbruik ook regenwater gebruiken (toiletten, poetsen, was, tuin). Ook waar drinkwaterkwaliteit nodig is (douche, handen wassen, …) kan via moderne apparatuur verspilling vermeden worden (vb. door gebruik van spaardouchekoppen, debietbegrenzers, …), maar ook door op te letten dat er geen kranen nodeloos blijven lopen en door druppende kranen te herstellen.

8. Regenwater hoort niet in de riool

Immers, regenwater verstoort de werking van waterzuiveringsinstallaties, bij grote buien kan de riool het water niet meer slikken, bij langdurige regen zijn er problemen met overstromingen, … Op veel plaatsen wordt inmiddels een dubbel rioolstelsel gebouwd, één voor vuil water, één voor regenwater. Regenwater dient dus apart afgevoerd. Best is echter regenwater in de eerste plaats te gebruiken voor toepassingen in de woning. Het overtollige regenwater moet men proberen zo lang mogelijk ter plaatse te houden (bufferen) en te laten insijpelen in de grond (infiltreren). Bufferen kan bv. door plaatsing van een groendak, infiltreren kan via allerhande infiltratievoorzieningen. In heel wat gemeenten kan je hiervoor trouwens subsidie krijgen.

9. Gebruik kwalitatieve materialen en let op de goede uitvoering

Niets is zo onduurzaam als materialen, die moeten worden uitgebroken omdat ze niet naar behoren functioneren. Er bestaan heel wat kwaliteitsgaranties voor bouwmaterialen, o.m. het "benor" merk, dat garandeert dat het product aan de Belgische norm voldoet (als er een norm is), "ATG" (algemene technische goedkeuring) en is een kwaliteitsgarantie voor bouwproducten. De "CE markering" is een verplichte Europese aanduiding voor veel bouwmaterialen. Maar een slecht geplaatst materiaal, hoe goed het ook is, werkt ook niet. Daarom is het steeds goed om je voldoende te informeren over een aantal basisprincipes voor een goede uitvoering.

10. Duurzaam bouwen rendeert

Als we het over duurzaam bouwen hebben, komt steeds de vraag "en wat is de meerkost?". Duurzaam bouwen begint echter voordat de pen het papier raakt. Wil je duurzaamheid toevoegen aan een bestaand plan kost dit altijd veel meer dan wanneer men van bij het begin rekening houdt met de principes van duurzaam bouwen. Veel van de maatregelen kosten weinig of niets of betalen zich snel terug. Ook zijn er heel wat subsidies te krijgen, zowel van de Vlaamse overheid als bij gemeenten en provincies. Daarbovenop zijn er nog de fiscale aftrekmogelijkheden van de federale overheid.

Met dank aan WTCB en CEDUBO.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Ecohuis

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Lage-Energiewoning

Arkana

Lage-Energiewoning

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Kamp C

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Ventilatiesysteem D: gezond en energiezuinig met Profi-air

Begetube

Ventilatiesysteem D: gezond en energiezuinig met Profi-air

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Kalkzandsteenblokken, geschikt voor lage energiewoningen. Ontdek de voordelen.

Silka

Kalkzandsteenblokken, geschikt voor lage energiewoningen. Ontdek de voordelen.