Levenslang wonen in 20 gouden regels

Het doel van levenslang wonen? Dat je zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Comfort, toegankelijkheid, flexibiliteit en veiligheid staan voorop. Maar hoe vertaalt zich dat in jouw huis? 20 gouden regels voor levenslang wonen.

Het doel van levenslang wonen? Dat je zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen.

Foto: Kaldewei  

 

1. Beperk niveauverschillen

Een huis met niveauverschillen is om problemen vragen. Zeker als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit. Beperk daarom het aantal drempels in je woning. Of nog beter: vermijd ze.

2. Een goede trap is heilig

Een veilige en goed gedimensioneerde trap is een noodzaak. Overweeg een tweede trapleuning voor extra houvast. Hou je trapvorm zo eenvoudig mogelijk. Zo is het achteraf makkelijker en goedkoper om een traplift te plaatsen.

3. Maak gangen voldoende breed

Je gangen moeten voldoende breed zijn. Ook voor rolstoelgebruikers! En met breed bedoelen we minstens 90 centimeter.

4. Kies voor brede deuren

Zowel de doorgangsmaten van je deuren als de ruimte ernaast, voor en achter moet voldoende groot zijn. Voorzie voor binnendeuren een breedte van 90 centimeter. Daar kan gemakkelijk een rolstoel door, maar het is ook handiger bij het sleuren van bakken bier of de wasmand.

5. Maak je voordeur goed toegankelijk

Zorg ervoor dat je voordeur goed zichtbaar en toegankelijk is vanop straat. Geen paadjes met grind waarin je wegzakt, bijvoorbeeld. Maar een goed beloopbaar pad. Want wat heb je aan een comfortabele woning als ze niet bereikbaar is?

6. Installeer seniorensloten

Bij zogenaamde seniorensloten staat de cilinder boven de klink. Als je de sleutel in het slot steekt, heb je geen last van schaduw. Handig!

7. Belangrijk: de bel

Zorg voor een duidelijk zichtbaar huisnummer en een deurbel met je naam eronder. Dat maakt het voor politie en hulpdiensten makkelijker om snel in te grijpen.

8. Contact leefruimte - buitenwereld

De leefruimte is het centrum van je woning. We brengen hier vaak het grootste deel van onze tijd door. Cruciaal: zorg ervoor dat het mogelijk blijft om contact met de buitenwereld te onderhouden.

9. Plan ramen en deuren zorgvuldig in

Het openen en sluiten van ramen en deuren moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Je ramen zijn de link met de buitenwereld. Denk dus goed na waar je ze plaatst!

10. Creëer een ruime slaapkamer

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Een aangename, aparte en voldoende ruime slaapkamer is dus zeer belangrijk.

11. Ontwerp een comfortabele keuken

Zelf ons potje koken, is een bewijs van onafhankelijkheid. Redenen genoeg om je keuken toegankelijk, veilig en comfortabel te ontwerpen. Zeker omdat we ze meerdere keren per dag gebruiken.

12. Maak de badkamer veilig

De badkamer moet voor iedereen veilig en comfortabel zijn. Plaats bijvoorbeeld antislipmatjes. Plan je bad wat lager in. Zorg voor voldoende verlichting.

13. Schaf veilige kranen aan

Schaf eengreepskranen met een debiet- en warmtebegrenzer aan. Die zijn veiliger voor kinderen en niet duurder.

14. Schenk extra aandacht aan het toilet

Het is belangrijk dat iedereen zelfstandig het toilet kan gebruiken. Een tweede wc in de badkamer is overigens geen overbodige luxe. De badkamer is bovendien een ruime plaats waar een eventuele latere rolstoelgebruiker naar het toilet kan. De ideale hoogte? Op zo'n 45 centimeter.

15. Voorzie voldoende stopcontacten

Er moeten genoeg en vlot bereikbare schakelaars en stopcontacten zijn. Plaats die laatste zo'n halve meter boven de vloerafwerking. Da's een pak comfortabeler!

16. Zorg voor noodverlichting

Zorg voor noodverlichting in de nachthal en plaats een glazen deur tussen de leefruimte en de hal, zodat bij stroompannes hal en living verlicht worden.

17. Voorzie voldoende bergruimte

Een absolute must voor elk huis, maar vaak vergeten: plan voldoende bergruimte in, zowel binnen als buiten.

18. Maak de buitenruimte/het terras aangenaam

Een aangename buitenruimte waar je gezellig kan babbelen en genieten, is geen overbodige luxe.

19. Voorzie voldoende beweegruimte in de garage

Maak ook de garage of carport voldoende breed om te manoeuvreren met een rolstoel: 3,30 meter is een minimum, 3,60 meter een aanrader.

20. Voorzie genoeg technische aansluitingen

Vanzelfsprekend, maar onmisbaar voor je comfort: elektriciteit, water, telefoon, tv én een goede centrale verwarming.

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning