Ramen en deuren: maak je keuze voor het leven

Ook buitenschrijnwerk evolueert mee met de tijd en met onze woonnoden. “We willen zo lang als kan in onze eigen woning blijven. Daarom is ook het buitenschrijnwerk almaar meer gericht op levensloopbestendigheid en flexibiliteit. Alles moet zo barrièrevrij mogelijk zijn,” vertelt Joep Römgens van Schüco. “Zowel letterlijk als figuurlijk.” Wat zijn volgens hem de belangrijkste keuzes met het oog op de toekomst, zeker wanneer je rekening moet houden met fysieke beperkingen?

Vermijd overstappen

Schuiframen met verzonken rail zijn tegenwoordig bijna de standaard in nieuwbouwprojecten. De rail en (een deel van) het profiel bevinden zich in de grond.

Foto: Schüco Belgium NV  

Schuiframen met verzonken rail zijn tegenwoordig bijna de standaard in nieuwbouwprojecten. De rail en (een deel van) het profiel bevinden zich in de grond. Dat oogt niet alleen strakker, maar het vermijdt ook heel wat struikel- en valpartijen bij jong en oud. Bovendien zijn dergelijke ramen rolstoelvriendelijk.

“Maar vergeet ook je deuren niet”, voegt Römgens toe. “Ook daar moet je gemakkelijk met een rolstoel langs kunnen. Maar de standaardvoordeur ligt bij voorkeur altijd een paar centimeter hoger dan je stoep, ter bescherming tegen water en wind. Dus meestal heb je toch een opstandje nodig van een paar centimeter hoog."

"De huidige markt biedt echter genoeg oplossingen om de obstakels hier weg te nemen. En vergeet het materiaal van je onderdorpel niet. Aluminium, kunststof, hout, hardsteen, noem maar op. Iedereen stapt erop en eroverheen, dus het moet stevig genoeg zijn.

Hou rekening met de hoogte van je beslag

"Een standaard draaikipraam krijg je als rolstoelgebruiker nooit in kipstand gezet en mocht dit toch lukken, wordt het sluiten onmogelijk."

Deurklinken bevinden zich nog op een aanvaardbare hoogte, maar dat is niet overal zo: “Een standaard draaikipraam krijg je als rolstoelgebruiker nooit in kipstand gezet en mocht dit toch lukken, wordt het sluiten onmogelijk. De kruk bevindt zich ongeveer op 1m40 hoogte. Dan heb je twee opties: of je plaatst je beslag al van in het begin op aanvaardbare hoogte of je automatiseert je ramen.”

Opgelet met grote ramen

Je ramen automatiseren, is volgens Römgens niet eens zo’n verre denkpiste: “Zeker als je weet dat we grotere schuiframen met grotere glasvlakken willen. Een schuifraam met drievoudige beglazing weegt al snel 400 à 500 kilogram. Zelfs met een hefschuifsysteem – dat het raam uit zijn sluiting tilt - blijft zo’n deur moeilijk om te openen of te sluiten als je er niet (meer) de kracht voor hebt. Bovendien stopt een zwaar raam niet gemakkelijk eens ze in beweging is, dus opgepast met kleine kinderen.”

“Als je zo’n zwaar schuifraam hebt, raden wij aan om ze te automatiseren. Dankzij een sensor of remsysteem is ze helemaal veilig in gebruik. Koppel die veiligheid nog eens aan automatisering op vlak van ventilatie (bijvoorbeeld nachtkoeling als de buitentemperatuur voldoende laag is) en bediening via je tablet of smartphone, en je kan een pak meer kanten uit.”

“Eigenlijk is de boodschap hier: hou het logisch. Waarvoor ga je het raam gebruiken? Is het een raam dat je heel veel open en dicht wil doen? Ga dan niet voor een joekel van een half ton, maar kies voor een driedeling bestaande uit een groter en kleiner schuifraam.”

Visuele steun

“Je kan natuurlijk heel ver gaan in het creëren van een barrièrevrije woning. Er bestaat bijvoorbeeld beglazing met markeringen op bepaalde hoogtes, zodat slechtzienden het raam sneller opmerken. Het gaat zelfs tot brailleschrift op het beslag van je ramen en deuren. Er zijn voldoende mogelijkheden, al moet je goed kijken wat kan in jouw situatie en volgens jouw budget.”

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning