Soorten liften

Wat liften betreft, maken we het onderscheid tussen drie soorten liften: trapliften, plateauliften en huisliften. Elke liftsoort beschikt over specifieke functies, voor- en nadelen. Welke lift je kiest, hangt af van jouw noden. Ben je boven de 65 jaar of woon je samen met een 65-plusser? Of leef je met een handicap? Dan kan je beroep doen op verschillende tegemoetkomingen.

Of je nu een rechte trap hebt of een trap met bocht, een traplift is voor vrijwel iedere trap geschikt.

Foto: thyssenkrupp Home Solutions  

Traplift

Bij een traplift wordt een rail voorzien die gelijkloopt met de helling van je trap. Die rail kan zowel op de trap als in de muur verankerd worden. Door middel van een stoeltje, bevestigd op de rail, verplaats je je van de benedenverdieping naar boven, en andersom.

Of je nu een rechte trap hebt of een trap met bocht, een traplift is voor vrijwel iedere trap geschikt. Die wordt namelijk op maat gemaakt naargelang jouw comforteisen. Zo heb je voor erg smalle trappen stoeltjes die meedraaien zodat je knieën de muur of de leuning niet raken. 

Hoewel een traplift in de meeste gevallen wel mogelijk is, is het niet altijd de meest gepaste oplossing voor jouw situatie. Bij een traplift moet je namelijk in staat zijn zelfstandig de verplaatsing van rolstoel naar stoeltje te maken. Je moet ook zelf de traplift kunnen besturen. 

Een hydrolift is gemakkelijk weg te werken in de vloer.

Foto: Strobbe Mobility Solutions BVBA  

Plateaulift

In de categorie plateauliften, heb je vier verschillende opties.

  • Plateautraplift: Kan je de verplaatsing van rolstoel naar trapliftstoeltje niet meer maken, dan is de plateautraplift misschien wel iets voor jou. De plateautraplift volgt het systeem van de traplift, alleen maakt het stoeltje plaats voor een plateau waardoor hij geschikt is voor rolstoelgebruikers. Het nadeel: in een particuliere woning is er vaak geen plaats voor een plateautraplift en is de trap in de meeste gevallen te smal.

  • Hefplateaulift: Deze lift bestaat uit een platform dat mechanisch of hydraulisch op- een neerwaarts beweegt. Zowel buiten als binnen is een hefplateaulift een oplossing voor het overbruggen van kleine hoogtes. De hefplateaulift is met maximum 1,80 meter beperkt in hoogte.

  • Hydrolift: Voor het overbruggen van kleinere trapjes, is de hydrolift dan weer een geschikte oplosing. Deze liften hebben niet veel diepgang nodig en kun je dus gemakkelijk verwerken in de vloer, zowel binnen als buiten.

  • Fietslift: Handig voor als je fiets op een ander niveau dan het gelijkvloers staat. Deze lift is eigenlijk een kleinere versie van de plateautraplift en is een alternatief voor de steile fietsgootjes in trappen. 

Een huislift kan tot wel vijf verdiepingen bedienen.

Foto: thyssenkrupp Home Solutions  

Huislift

Een huislift kan tot wel vijf verdiepingen bedienen. En neemt niet overdreven veel ruimte in beslag. De moeilijkheid zit hem voornamelijk in het vinden van een beschikbare plaats voor de schacht. Hiervoor reken je op minimum 1 m², maar op elke verdieping moet deze locatie exact overeenkomen. De schacht loopt namelijk loodrecht verticaal omhoog doorheen je hele woning.

Geen plaats binnenshuis? Je kan een huislift ook altijd langs de buitenkant van je woning laten installeren.

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning