Toegankelijk, polyvalent en comfortabel: dit is levenslang wonen

Livios schenkt naar aanleiding van Carehome of The Future geregeld aandacht aan levenslang wonen en meegroeiwonen. Deze week kijken we hoe deze thematiek zich vertaalt in de praktijk en bezochten we een nieuwbouwwoning in Herent, die ontworpen is rond toegankelijkheid, comfort en flexibiliteit.

Hoogteverschillen

Aan de achterkant zorgen grote glaspartijen voor een overvloed aan licht in de woning.

Vooraan werd de helling van de bouwgrond opgevangen met een licht oplopend toegangspad.

De inkomhal.

Na enkele stappen kom je binnen in de eetkamer en de living.

Deze overloop verbindt de bureau met de gastenkamers.

De vide zorgt er voor dat het licht doorheen de hele woning wordt verdeeld.

Het bureau gezien vanop de overloop.

Dankzij de vide is er contact tussen het gelijkvloers en de verdieping.

"We woonden eerst wat verderop hier in Herent. Maar toen mijn vrouw last kreeg van evenwichtsstoornissen, was het niet meer vanzelfsprekend om in ons oude huis te blijven", aldus de bouwheer. "Er waren te veel hoogteverschillen: een paar trapjes hier, enkele trappen daar. Dus besloten we om volop te kiezen voor comfort, en een nieuwe woning te bouwen", aldus het kwieke koppel medioren. Toegankelijkheid en mobiliteit stonden vanzelfsprekend bovenaan hun verlanglijstje.

Toegankelijk

Het resultaat is een prachtige hedendaagse woning, een realisatie van ingenieur architect Herman Lenaerts uit Leuven. "Toegankelijkheid was inderdaad heel belangrijk, maar we wilden het ontwerp niet ‘slachtoffer’ maken van die eis", aldus de architect. "Ze is op een natuurlijke wijze geïntegreerd, zonder zichtbare hulpmiddelen of speciale constructies."
De woning ziet er dan ook helemaal niet ‘aangepast’ uit, maar oogt integendeel zeer modern: een strakke vormgeving buiten, en een ruimtelijk, open gevoel met overvloedige lichtinval binnen.

Hellend pad en huislift

"De aandacht voor toegankelijkheid begint al als je van buiten naar de voordeur wandelt. De bouwgrond helt en het licht oplopende toegangspad is dan ook een mooi compromis zonder trappen. Een andere toegangsweg loopt via de ondergrondse garage. Via de discreet ingebouwde huislift kan je dan naar boven", aldus Herman Lenaerts.

Basisfuncties op gelijkvloers

De woning is zo opgevat dat alles wat twee mensen nodig hebben om comfortabel te wonen op het gelijkvloers aanwezig is: inkomhal, living, eetkamer, keuken, wasplaats, toilet, maar ook een slaapkamer en een badkamer.

Uitbreiding op verdieping

"Het was een bewuste keuze om op het gelijkvloers slechts één slaapkamer te plaatsen. De twee andere ‘gastenkamers’ - voor de kleinkinderen - zijn op de verdieping geplaatst, samen met een apart toilet, badkamer en een bureau. Die verdieping moet je zien als een uitbreiding, de basis woonfuncties vind je allemaal beneden", aldus de bouwheren.

Handige hal

In de inkomhal zijn alle deuren gegroepeerd. Vanuit dit punt is alles binnen hand-, of beter, voetbereik: de inkomdeur, het toilet, de huislift, de trap naar de kelder en die naar de bovenverdieping, en de toegang naar de leefruimte. "Een resultaat van een functioneel en compact ontwerp", verduidelijkt de architect.

Meer dan circulatieruimte alleen

"In een klassiek opgevatte woning verlies je veel plaats met standaardruimtes zoals een gang of een afgesloten hal", vertelt de architect. "Hier is er geen gang, maar dat betekent niet dat er geen circulatieruimte is." Het huis wordt als het ware in twee gedeeld door wat Herman Lenaerts omschrijft als een ‘straat’.
Door met een vide te werken, wordt langs alle mogelijk kanten licht binnengehaald en staat het gelijkvloers in contact met de verdieping. "Deze circulatieruimte zorgt ervoor dat je verplaatsen binnen de woning op een heel natuurlijke manier gebeurt. Als je binnenkomt kan je in één lijn naar het terras wandelen."

Polyvalente indeling = extra ruimte

"Een ander voordeel is dat de circulatieruimte de functionaliteit van de kamers niet doorbreekt, maar net aanvult. Je kan ze gebruiken om bestaande ruimtes uit te breiden", aldus de architect.
"Die extra ruimte is ideaal als je zoals wij vaak en veel bezoek krijgt", vullen de bewoners aan. "Zo hebben we de mogelijkheid om de eetkamer uit te breiden en de tafel te vergroten. Er kan dan makkelijk 20 man aanschuiven. Terwijl de afmetingen van de eetkamer zelf niet bepaald buitensporig zijn."
"Ik vind polyvalentie belangrijker dan veranderbaarheid", aldus Herman Lenaerts. "Door dit huis op deze manier te ontwerpen kan je kamers uitbreiden of kleiner maken door enkel en alleen met de meubels te schuiven."

Keuken

Als je de woning binnenwandelt sta je in de eetkamer en living. Aan de rechterkant van de ‘straat’, enigszins verscholen achter een uitspringend muurdeel, bevinden zich het keukenblok met aansluitend ontbijttafel en overdekt buitenterras. Met oog voor detail. Zo is de keuken ergonomisch opgevat met onder andere een aangepaste inbouwhoogte voor de keukenapparatuur, zodat bijvoorbeeld de vaatwasser makkelijk bereikbaar is.

Het zit ‘m in de details

"En als we ’s avonds uit bed moeten om naar het toilet te gaan, springt de nachtverlichting aan", aldus de bouwheer. "Zo wordt het pad naar de wc en weer terug automatisch verlicht."
Ook in de badkamer is met antislip aan de veiligheid gedacht. Eveneens opvallend: de vloer op het gelijkvloers loopt volledig door, zonder één enkel hoogteverschil. Allemaal details die verraden dat er ontzettend hard is nagedacht over deze woning.

Programmastudie, dan pas ontwerpen

"We hebben ruim de tijd genomen om zo veel mogelijk elementen van het ontwerp voorafgaandelijk op punt te stellen. We hebben veel overlegd en een grondige programmastudie gemaakt voordat ik begon te tekenen", aldus Herman Lenaerts.
Dat de architect en de bouwheren al eerder hadden samengewerkt, was een grote troef. "We weten soms al op voorhand wat de andere partij over iets denkt", klinkt het.

Ook voor jonge bouwers

"Of ik deze thema’s ook meeneem naar projecten van jonge bouwers? Daar kan ik alleen maar volmondig ja op antwoorden", aldus Herman Lenaerts. "De polyvalentie van je woning verhoogt niet alleen de waarde voor jezelf, maar ook de verkoopswaarde achteraf. Aan de architect om te kijken wat er kan en wat er werkt."

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning