Vooruitziend bouwen: plaats een stopcontact voor je automatische poort

Foto: Harol België NV  
Foto: Winsol  

Een elektrische bediening van de garagepoort vergroot niet alleen het gebruiksgemak, maar ook de veiligheid. De geautomatiseerde poorten zijn dankzij de optilbeveiliging immers niet zo gemakkelijk open te krijgen. Geen overbodige luxe als je weet dat de garagedeur voor inbrekers meer en meer de favoriete toegang tot de woning wordt. Als je enkele jaren na de bouw van de woning ook deze comfortoplossing wil installeren volstaat het om nu al - op de juiste plaats - in een stopcontact te voorzien.

Plafond

Als je de mogelijkheden voor deze automatisering open wil houden, voorzie je tijdens de nieuwbouw best in een stopcontact aan het plafond. Voor de precieze plaats is een algemene regel gangbaar: het stopcontact komt op een diepte gelijk aan de hoogte van de poort plus 1 meter en 30 centimeter uit het centrum van de poortopening. "Voor een klassieke poort wil dit zeggen dat het stopcontact op 3,50 meter van de poortopening wordt geplaatst. En dit te meten vanaf de gevelsteen van de dagopening," verduidelijkt Sigi Vandyck van producent Normstahl.

Codeklavier of kaartlezer?

Naast de afstandsbediening kunnen ook een codeklavier, sleutelschakelaar of zelfs kaartlezer interessant zijn om de poort te openen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld gaat fietsen en de zender niet op zak hebt, of… wanneer de batterijen van de zender op zijn.
Wil je de optie voor zo’n extra bedieningsmogelijkheid open houden? "Dan voorzie best ook al in de nodige wachtleiding van het stopcontact naar de plaats waar je het klavier of de schakelaar wil plaatsen. Het is nu een kleine moeite, die je later toch aardig wat werk uitspaart", tipt Vandyck.

Domotica

Ook wanneer je de poort wil integreren in een alarm- of domotica-installatie plaats je best de nodige wachtleidingen. Je leverancier of plaatser kan je precies vertellen waar je deze dient te plaatsen.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning