Low Impact Man evalueert zijn isolatieacties

Sinds midden dit jaar gaat Steven Vromman als Low Impact Man door het leven. De bedoeling van zijn project is om te leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. In deze koude dagen controleert hij of zijn isolatie-ingrepen hun nut bewijzen.

December, koude dagen zoals het hoort en een verhoogde staat van paraatheid ten huize Low Impact Man. Want nu is het uitkijken of de isolatieacties van de voorbije maanden echt effect hebben. Zoals uit het energieprestatiecertificaat (zie: Low Impact Man laat zijn woning screenen) van de woning blijkt is de isolatie erg slecht. Vooral via het dak gaat er veel warmte verloren. Ik heb wel de beslissing genomen om het dak te isoleren. Nu er een extra premie komt van 500 euro, wil ik als huurder de investering wel doen, maar het zal nog een paar maanden duren voor dit effectief in orde is.

Trui dragen

Dochter Marieke op de energiefiets

Maar op dit ogenblik is vooral het verwarmingsgedrag van belang. De gemiddelde temperatuur is hier nu eerder 17-18 graden. Toch zit ik hier niet te bibberen van de kou en ook de kinderen klagen daar niet over – behalve soms ’s morgens. Een trui dragen binnenshuis is hier normaal en wie het wat koud krijgt, kan zich even opwarmen op de energiefiets. Wat een groot verschil maakt, is de houten vloer met kurkisolatie in plaats van de stenen vloer vroeger. Dit is duidelijk een verhoging van het comfort en een verlaging van het verbruik.

Gratis warmte

Zodra er wat zon is, valt die via de grote ramen binnen en ook dat zorgt voor bijkomende gratis warmte, dan zet ik de verwarming meteen lager. Eenmaal het donker wordt, gaan de gordijnen onverbiddelijk dicht. De buitenmuur met de radiatoren is langs binnen met isolatiefolie afgewerkt en ik heb ook nieuwe vensterbanken geplaatst. De onderkant hiervan is ook met folie bedekt en de dubbele gordijnen vallen netjes tot op de vensterbanken.

Verwarmingsinstallatie uitzetten

De voorbije weken ben ik ook aan het experimenteren met het volledig uitzetten van de verwarminginstallatie ’s nachts. De voorbije dagen, met nachttemperaturen rond het vriespunt, zakt de temperatuur binnen dan tot ongeveer 10 graden. Als de verwarming dan ’s ochtends aanspringt duurt het ongeveer een uur om terug tot 17 graden te komen. In mijn geval is dit beter voor mijn energieverbruik dan de hele nacht de temperatuur op pakweg 15 graden houden.
Kortom, de kleine isolatie-ingrepen en het zeer nauwlettend aanpassen van de thermostaat hebben hun effect. Het resultaat is dat mijn verbruik toch ruim 25% lager zit dan vorig jaar (rekening houdend met de buitentemperaturen). En als de dakisolatie er komt zou dit zelfs tot 50% moeten gaan.

De bevindingen van Low Impact Man zijn op 16 en 23 december ook te zien op Canvas. Ondertussen ligt ook het Low Impact Man boek in de winkel.

Meer over Low Impact Man op www.lowimpactman.be

Andere Liviosartikels over Low Impact Man:

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Super isolerende ramen en deuren: maximale besparing op energie, een leven lang!

Winsol

Super isolerende ramen en deuren: maximale besparing op energie, een leven lang!

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Thuis Best Woningbouw

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?