Op bezoek in de duurzaamste wijk van het land

Eind oktober ontving bouwmaterialenfabrikant Wienerberger samen met bouwbedrijf Eribo het BREEAM Excellent-certificaat voor de bouw van De Duurzame Wijk in Waregem. Het is nog maar de tweede keer dat een residentieel vastgoedproject in België die eer te beurt valt.

Duurzaamheid in ruime zin

De Duurzame Wijk in Waregem voldoet aan een hele rist duurzaamheidscriteria, van een slimme inplanting tot aandacht voor biodiversiteit en akoestisch comfort.

Foto: Wienerberger  

Kaat en Harry verruilden hun grote villa op het platteland voor een duurzame woning in de stad. “Nu zijn we veel vaker samen met het gezin.”

Foto: Wienerberger  

Alle woningen werden akoestisch ontdubbeld om geluidsoverdracht tot een minimum te beperken.

Het strenge certificaat bevestigt dat het project van zeven aan elkaar geschakelde woningen voldoet aan een hele rist criteria. De ontwerpers keken dan ook niet alleen naar het energieverbruik, maar ook naar andere duurzaamheidskenmerken, zoals …

 1. Inplanting: het gaat om een inbreidingsproject waarvoor een bestaande villa werd afgebroken. Er werd geen vrije ruimte aangesneden.
 2. Mobiliteit: openbaar vervoer en andere voorzieningen liggen op wandel- of fietsafstand.
 3. Budget: dankzij het clusteren daalt het aandeel van de grondprijs, terwijl bewoners toch genieten van groen. Door ook het ontwerp te optimaliseren, bleef de bouwkost binnen de perken, tot 1.100 euro per m² voor een rijwoning of 1.210 euro per m² voor de hoekwoningen. Of gemiddeld 400.000 euro, inclusief kosten.
 4. Akoestisch comfort: alle woningen werden akoestisch ontdubbeld om geluidsoverdracht tot een minimum te beperken.
 5. Thermisch comfort: de bouwschil werd uitstekend geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt. Om oververhitting te vermijden, blokkeert de dakoversteek de zomerzon.
 6. Biodiversiteit: dankzij de hulp van een gespecialiseerd bureau is de biodiversiteit op de site met 70 % toegenomen. Uitheemse planten werden verwijderd, er werd gekozen voor hooiland in plaats van gras voor de gemeenschappelijke tuin, waardevolle bomen werden beschermd en carports, fietsenstallingen en het gemeenschappelijk afvallokaal kregen een groendak.
 7. Waterbeheer: tot 95 % van het regenwater wordt opgevangen en gebruikt. Bovendien werden overal waterbesparende toestellen geïnstalleerd.
 8. Materiaalgebruik: gebruik van duurzame materialen met een lage milieu-impact, die zo veel mogelijk in de buurt geproduceerd werden.

“Vaker samen met het gezin”

Kaat en Harry verruilden hun vrijstaande villa met grote tuin in Kluisbergen en wonen samen met hun dochters Louise en Marie-Julie in De Duurzame Wijk. “Vooral vanwege de ligging”, zegt Harry. “We zochten iets in de buurt van het centrum, omdat Kaat hier werkt. Vroeger brachten we veel tijd door in de auto. Nu zijn we veel vaker samen met het gezin.”

“Slaaf van je huis”

De vroegere woning van Kaat en Harry was op het eerste gezicht al erg duurzaam. “We hadden 15 cm isolatie, zeer goed isolerende ramen en een geothermische warmtepomp. Maar we zaten zo ver weg van alles. En ook de grote tuin vergde een pak onderhoud. Op den duur voel je je dan echt een slaaf van je eigen huis.”

“Veel quality time”

Ook voor dochters Louise en Marie-Julie  was het allesbehalve prettig om zo ver van school te wonen. “Ze konden nooit echt deelnemen. Bijvoorbeeld omdat ze niet, zoals hun vriendinnetjes, met de fiets naar school konden. Daarmee vergeleken hebben we nu enorm veel quality time. Om maar iets te zeggen: er is een nieuw parkeerbeleid in Waregem en veel mensen klagen daarover, maar wij hebben daar totaal geen last van”, lacht Harry.

“Meer geld om te reizen”

Kaat en Harry hebben tegenwoordig meer tijd om leuke dingen te doen, zoals naar markt gaan of naar de kasteelconcerten in Waregem. “De ligging was voor ons dus echt doorslaggevend. Dat het ook om een energiezuinige woning gaat, is mooi meegenomen. Het geld dat we besparen op onze energiefactuur gebruiken we liever om te reizen!”

www.duurzamewijk.be

Concrete House

Concrete House
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Betonbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
 • Nieuwbouw
 • Rustiek/Klassiek
 • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Super isolerende ramen en deuren: maximale besparing op energie, een leven lang!

Winsol

Super isolerende ramen en deuren: maximale besparing op energie, een leven lang!

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Thuis Best Woningbouw

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?