Brussel gelooft in passiefbouw

Foto: Passiefhuis Platform  
Foto: Passiefhuis - Platform vzw  

De Brusselse regering schroeft de subsidies voor zonnepanelen terug. In de plaats daarvan gaat ze meer investeren in passiefbouw. Maar niet iedereen is het hier onverdeeld mee eens.

Evelyne Huytebroeck (Ecolo), de Brusselse minister van Leefmilieu, kwam onlangs naar buiten met het nieuws dat de energiepremies in Brussel een enorm succes kennen. Nog nooit vroegen er in Brussel meer mensen een premie aan voor zonnepanelen dan in 2009. Maar omdat de installatie een stuk goedkoper is geworden en te veel mensen de premie aanvragen, besliste de Brusselse regering om de premie terug te schroeven.

De zonnepanelen worden bovendien vaak geplaatst op slecht geïsoleerde gebouwen, wat het rendement allesbehalve ten goede komt. Daarom kunnen voortaan enkel nog mensen die een passiefhuis of een lage energiewoning bouwen een premie voor zonnepanelen aanvragen.

“Wie kan dat nu betalen?”

Met het vrijgekomen budget wil minister Huytebroeck de premies voor isolatie optrekken omdat investeren in isolatie het beste zou renderen. Maar volgens de oppositiepartij SP.A komt ze die belofte niet na. “De premie wordt vervangen door een subsidie voor de bouw van passiefwoningen. Wie kan dat nu betalen? Ook de voorwaarden voor isolerend glas zijn strenger en dus duurder geworden, terwijl de premie niet mee stijgt. Deze besparingen bewijzen dat Ecolo en Groen! zichzelf niet ernstig nemen”, laat Brussels parlementslid Sophie Brouhon (SP.A) optekenen in De Standaard.

Passief is niet haalbaar

Ook de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL), vindt in De Standaard de ‘premieheroriëntering’ een slechte zaak. “We begrijpen dat er moet worden bespaard, maar je moet wel de juiste keuzes blijven maken. Passiefbouw is een mooi project en een streefdoel, maar dat werkt niet in Brussel. Zelfs met premies is een huis verbouwen tot een lage energiewoning of passiefwoning niet haalbaar voor de meest Brusselaars. Ook praktisch zijn er veel bezwaren omdat je je huis aan de buitenkant moet isoleren. Daar is in de meeste gemeenten een stedenbouwkundige vergunning voor nodig”, klinkt het.

Vanaf 2011

Op het kabinet van de minister ontkent men de besparingen. Dat er vanaf 2011 fors ingezet zal worden op passiefbouw, klopt dan weer wel. Die premie is volgens het kabinet van Huytebroeck een isolatiepremie bij uitstek. Maar er komen ook sociale criteria voor mensen die in een zogenaamde ‘ruimte met versterkte ontwikkeling voor huisvesting en renovatie’ (RVOHR) wonen. Mensen die in een dergelijk pand wonen, zouden hun premie kunnen verdubbelen.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Kamp C

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten