Brussel laat verplichte passiefbouw opnemen in Staatsblad

Foto: Bostoen  

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is ambitieus op vlak van duurzaam bouwen. Eind 2011 al was onze hoofdstad op weg naar verplichte passiefbouw tegen 2015. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft dit gestemde besluit ondertussen ook opgestuurd voor publicatie in het Staatsblad. Dit besluit maakt alle nieuwbouw en renovatie in Brussel vanaf 1 januari 2015 passief. Zowel voor woning- en kantorenbouw als voor scholen.

CO2-uitstoot reduceren

Vanaf 2015 bouw je in Brussel dus volgens de passiefstandaard. Eén van de belangrijkste doelstellingen voor deze verplichting is de CO2-uitstoot reduceren om zo de Europese klimaatdoelstellingen te kunnen halen. In een passiefhuis hoef je immers niet te verwarmen en wie minder energie verbruikt, stoot bijgevolg ook minder CO2 uit.

Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van leefmilieu, energie en stadsvernieuwing timmert al langer aan de weg naar duurzaam bouwen. In 2007 al riep ze de wedstrijd “Voorbeeldgebouwen” in het leven om duurzame bouw of renovatie te bevorderen. Deze projecten tonen aan dat je zeer goede energie- en milieuprestaties kan leveren in een grootstedelijk gebied.

Voorloper in Europese passiefbouw

Het Brussels gewest telt vandaag al 522.000 m² aan voorbeeldgebouwen, goed voor 193 gebouwen, waarvan 65 % passief. Hiermee is Brussel één van de Europese voorlopers in de passiefbouw. De voorbeeldgebouwen zijn “zero energy ready”. Dat is cruciaal om de overstap te maken naar de bijna energieneutraalwoningen (BEN) in 2020. “Door toevoeging van zonnepanelen, een warmteboiler of warmtepomp worden passiefhuizen zelfbedruipend”, zegt Peter Dellaert van Passiefhuis-Platform.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Kamp C

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning