"Een hekel aan slecht geplaatste isolatie"

Op vijf jaar tijd is het aantal passiefhuizen in België gestegen van 13 naar meer dan 800 woningen, weet Het Passiefhuis - Platform. De pioniersfase ligt dus nog maar pas achter de rug. Eén van die pioniers is architect Jan Stranger uit Antwerpen. Hij heeft een tiental passiefhuizen op zijn palmares staan. Wij polsten naar zijn ervaringen.

Voor welke bouwmethode kies je en waarom?

“Als bureau zijn we gespecialiseerd in massief-passiefhuizen. De reden dat we hoofdzakelijk met massiefbouw werken is:

  • Het budgettaire voordeel.
  • De voordelen van een massiefbouw (sterkte van de constructie, akoestiek, levensduur van de materialen).
  • Grotere inertie van de gebouwen (minder thermische schokken door de massa van het gebouw (tegenovergestelde van een houtskelet).”

Met welke specifieke ingrepen slaag je erin de energieprestaties van de woningen laag te houden?

“Bij de bouw van een passiefhuis is de buitenschil het belangrijkste. Als deze goed zit, heb je altijd een laag E-peil. Met de buitenschil bedoelen we isolatie, luchtdichting en compactheid. Als één van deze delen niet correct toegepast is, zal de woning geen passiefhuis zijn. Algemeen voldoet een passiefhuis ruimschoots aan het wettelijk bepaald E-peil en zijn extra maatregelen niet nodig. Met de keuze van andere (meestal duurdere) technieken zal het E-peil verder dalen tot een nulenergiewoning of beter. Alle passiefhuizen die we opgeleverd hebben, zijn nulenergiewoningen."

Wat zijn de grote uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt?

"Passiefhuizen zijn in België nog altijd redelijk uniek, zeker massief-passiefwoningen. Toen wij ons eerste massief-passiefhuis bouwden was dit pionierswerk. Wienerberger en Recticel waren net zelf gestart met de bouw van hun concept massief-passiefbouw en niemand had ervaring. Er waren bijgevolg ook geen handleidingen, details, regels of normen om te hanteren. Wij moesten alle aannemers die betrokken waren bij het project zelf opleiden. Dit gebeurde eerst op het architectenbureau en nadien op de werf door zeer uitgebreide en veelvuldige werfcontroles (bijna dagelijks) wat zeer intens was, maar leidde tot een goed resultaat. Intussen zijn we al meerdere woningen verder, toch pogen wij nog altijd om de uitvoering te verbeteren en op basis van de voorgaande projecten nieuwe technieken toe te passen om nog betere resultaten of eenvoudigere uitvoeringen te krijgen."

Grootste ergernis?

"Als je als architect met passiefhuizen bezig bent, realiseer je je des te meer welke invloed isolatie, detaillering en concept hebben op het energieverbruik. Je ziet ook hoe nog veel woningen gebouwd worden met dunne, foute of foutgeplaatste isolatie, wat choquerend is. Zo heeft slecht geplaatste isolatie vaak geen enkel doel en zou het de aannemer maar enkele minuten meer gekost hebben om ze nauwkeurig te plaatsen."

Heb je tips voor andere (ver)bouwers die passief willen (ver)bouwen?

"Een passiefhuis is nog altijd geen standaard voor het bouwen en vergt de nodige kennis, inzicht en studie en dit van ontwerp tot uitvoering. Dus zowel de architect als alle andere partijen (alle aannemers van ruwbouw tot tegelzetter) die betrokken zijn bij de bouw moeten zich realiseren dat elk detail belangrijk is. Het is kwestie om bij de bouw van een passiefhuis de juiste mensen samen te brengen die bereid zijn hierin de nodige tijd te investeren. Voor de aannemer is het belangrijk om nauwkeurig te werken en te beseffen welke gevolgen een fout kan geven. Voor de architect of het studiebureau zijn meerdere factoren belangrijk: kennis, ervaring, werfbezoeken (vaak dagelijks), het zoeken naar oplossingen ... "

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Kamp C

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning