Klopta? In een passiefhuis heb ik geen bijverwarming nodig?

Foto: Arkana  
Foto: Bostoen  

Over passiefhuizen bestaan nog verschillende misverstanden. De naam doet vermoeden dat je alles op zijn beloop mag laten. Ook de verwarming. De doorgedreven isolatie, goede luchtdichtheid en optimale constructie worden verondersteld het nodige te doen. Maar is dat ook zo? Klopt het dat je geen bijverwarming nodig hebt?

Een passiefhuis haalt zijn warmtewinsten uit zonnestralen en interne bronnen zoals bijvoorbeeld huishoudtoestellen. Ook het mechanisch ventilatiesysteem - een standaard uitrusting voor elk passiefhuis om de luchtkwaliteit in de fel geïsoleerde woning te garanderen - doet zijn duit in het zakje. Het voert verse buitenlucht aan, maar recupereert de warmte uit de lucht die het afvoert. De warmteverliezen zijn bijgevolg klein.

Strijkijzer

Het totaalpakket van de hierboven opgesomde ingrepen maakt dat er geen conventionele verwarming nodig is. Net zomin overigens als een actief koelingssysteem om in de zomer van een goed binnenklimaat te genieten. Toch valt niet uit te sluiten dat je bij extreme weercondities moet grijpen naar verwarming. Je mag nog zo dik isoleren als je wil, er zullen altijd warmteverliezen zijn. De voordeur openen, volstaat al om koude lucht binnen te laten. Gelukkig zijn de verliezen eerder beperkt. Een passiefhuis heeft een jaarlijkse energiebehoefte van minder dan 15 kWh/m². Dit komt neer op 1,5 m³ gas of 1,5 l stookolie per m² vloeroppervlakte of acht keer minder dan bij een standaard nieuwbouwwoning. Volgens het Passiefhuisplatform kan je een woning bij kille temperaturen verwarmen met een vermogen dat nagenoeg even hoog is als dat van een strijkijzer.

Hoe opvangen?

Hoe moet je de verliezen nu opvangen? Wij legden ons oor te luister bij enkele bouwers van passiefhuizen. Davy Proost, bedrijfsleider bij Arkana bijt de spits af. "Je kan de verliezen op verschillende manier opvangen. Sommigen kiezen door dat te doen met een elektrisch vuurtje. Andere opties zijn met een gaskachel die je dan ook nog eens gebruikt voor de verwarming van je sanitair water. Dit is de meest ecologische manier. Andere bouwheren opteren dan weer voor een warmtepomp die gevoed wordt met elektriciteit van PV-panelen. De bouwheer is vrij om te kiezen. Het beste is natuurlijk om op voorhand een kosten-batenanalyse te maken."

"In de nieuwe generatie passiefhuizen die we nu lanceren onder de naam 'power passief' voorzien we de woningen van een energiezuinige warmtepomp met een verticale captatie (bodem/water warmtepomp), aangesloten op vloerverwarming. Zo is de woning met een minimum aan PV-panelen totaal vrij van een energiefactuur,” aldus Christophe Van Bever van Bostoen.

"De passiefhuizen die wij realiseren, zijn voorzien van het passiefhuissysteem van Brink. Dat is een combinatie van een zonneboiler en een kleine gasbrander die warm water produceren. Het is ook mogelijk om de ventilatielucht bij te verwarmen en zelfs een tweetal radiatoren te voeden", weet Pieter Devos van Dewaele Bouwbedrijven.

Lees ook het artikel over kachels in een passiefhuis.

Conclusie

Dat klopt niet. Je mag isoleren zo dik als je wil, er zullen altijd warmteverliezen zijn. Passiefhuizen hebben dus nood aan bijverwarming, zij het miniem. De energiebehoefte ligt gemakkelijk tot acht keer lager dan een nieuwe standaardwoning. De verliezen opvangen, kan op verschillende manieren: elektrisch, met een gaskachel, een warmtepomp ...

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Kamp C

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw