Michel en Kathleen bouwden een passieve B&B

Michel De Paepe en Kathleen Darquennes hadden bij het ontwerp van hun woning twee grote doelen. Het bouwen van een woning in de passiefstandaard en het integreren van een bed en breakfast met kamers met een eigen ingang. Het resultaat is een knap passiefhuis in de groene rand van Gent dat meteen de erkenning van nulenergiewoning gekregen heeft.

Michel en Kathleen waren verplicht om in de verkaveling een vrijstaande woning te bouwen zonder verdieping. Ze kozen voor een houtskeletbouw met parement ervoor. "Op die manier konden we een klassieke look met een eigentijds ontwerp verenigen met een woning met een beperkte milieu-impact.”

Oriëntatie

“De oriëntatie van de woning is zuidzuidwest. Daarom werd de zuidzijde maximaal van ramen en dus licht voorzien. Aan de noordzijde hebben we de ramen zo klein mogelijk gehouden”, verduidelijkt architect Frederick Steenhout van Lagaskens & Partners “Om oververhitting in de zomer te vermijden, is op alle zuidgeoriënteerde ramen een gestuurde externe zonnewering geplaatst. Enkel op de benedenverdieping aan de eetkamer zal wanneer het budget het weer toelaat een luifel voor zonwering zorgen.”

Compromis

Bouwen is vaak ook compromissen sluiten. Voor dit project was het niet anders. “Het enige compromis dat we hebben moeten sluiten om kosten te besparen in de realisatie van de passiefstandaard is het niet plaatsen van een kelder. Het was onmogelijk om een goede luchtdichting te garanderen. Door het hoge grondwaterpeil in de wijk wisten we al van de buren dat dit bouwtechnisch geen sinecure was”, aldus Michel en Kathleen.

Luchtdicht

Aan luchtdichting is bijzondere aandacht besteed. Hier heeft het koppel zelf veel werk in gestoken. "Er werd een blowerdoortest gedaan met als resultaat 0.14 luchtwisselingen per uur”, weet Frederick Steenhout.

Isolatie

Op vlak van muur- en dakisolatie viel de keuze op cellulosevlokken. Frederick Steenhout: “Het is een efficiënt en recycleerbaar materiaal. In totaal is er 43 cm in de muren en 60 cm in het dak ingeblazen. Voor de vloerisolatie viel de keuze op 30 cm polystyreen. De ramen bestaan uit drievoudig glas met argonvulling.”

Compact bouwen

“Passief bouwen betekent zo compact mogelijk bouwen. Er zijn nagenoeg geen uitspringende constructie-elementen en het dak is een zadeldak zonder doorboringen. Alle bouwfysische maatregelen leiden tot een K-peil van 14", becijferde Frederick Steenhout.

Luidruchtig ventileren

"Ventileren doen we met systeem D met warmterecuperatie. We ondervonden na een tijdje dat geluidsdempers echt wel nodig zijn", verklaren Michel en Kathleen. "In de inlaat van de ventilatieleidingen werd een grondbuis met water geplaatst. Deze zorgt voor voorverwarming van de lucht tijdens de winter en voor koeling tijdens de zomer.”

Verwarming

"Omdat de warmeluchtverwarming alleen niet voldoende vlug opwarmt op heel koude dagen, staat zowel in de keuken als in het bureel een convector. De gastenkamers hebben hun eigen ventilatiekanalen die ook als bijverwarming kunnen dienst doen. Een warmtepomp op lucht (lucht/water) zorgt voor sanitair warm water (samen met een zonneboiler) en verwarming. Het was onze bewuste keuze niet langer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. We eindigden op een E-peil 22. Het jaarlijks energiegebruik voor verwarming en koeling per oppervlakte-eenheid bedraagt 13.2 kWh/m²/jaar."

Nulenergiewoning

Negen maanden na het verkrijgen van het passiefhuiscertificaat verscheen een Koninklijk Besluit dat nulenergiewoningen definieert als passiefhuizen die in hun behoefte aan verwarming of koeling voorzien met plaatselijk opgewekte hernieuwbare energiebronnen. Hiervoor komen zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen in aanmerking. "Door de keuzes die we consequent hadden gemaakt bij het ontwerp, bleek na berekening dat onze hernieuwbare energieproductie door de zonneboiler en de warmtepomp voldoende waren om onze jaarlijkse behoefte voor verwarming en koeling te voorzien. Hierdoor werden we zonder extra inspanningen erkend als nulenergiewoning. Selemo B&B is dan ook de eerste B&B in Vlaanderen die zich nulenergieverblijf mag noemen", klinkt het trots.

Wat anders doen?

"Niets! Ondanks de vele negatieve commentaren die we kregen toen we vertelden dat we passief zouden bouwen. Mensen zien ‘passief’ nog te veel als ‘alternatief’. En dat is gewoon fout. Nog steeds moeten we vooroordelen en fabeltjes rechtzetten", zuchten ze.

Advies voor andere bouwers

"Wij hebben wel geleerd dat je op voorhand zéér goed geïnformeerd moet zijn. Nog meer dan bij een ‘gewoon’ huis. Zo heeft onze ventilatie-installateur ons nooit de tip gegeven om geluidsdempers te plaatsen. Ga dus op zoek naar betrouwbare installateurs en aannemers die al veel ervaring met passiefhuizen hebben. Ga luisteren en kijken bij mensen die al een tijdje in een passiefhuis wonen. Daar kan je zeker wat van opsteken. Wij ontvangen iedereen alvast met open armen", besluiten Kathleen en Michel.

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Kamp C

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw