Opleidingen in het teken van energie op Livios

De Livios Opleidingendatabank bundelt een groot aantal interessante opleidingen voor de (ver)bouwer in heel België. Omdat de maanden september en oktober traditioneel in het teken van energie staan, belichten wij enkele niet te missen opleidingen voor wie zijn (ver)bouwproject energiezuinig en duurzaam wil aanpakken.

Infosessie Na-isolatie – 10 euro

Foto: Kamp C  

Hoe kan je bestaand gebouw nog degelijk isoleren? In welke volgorde ga je te werk en waar moet je absoluut rekening mee houden? De specialisten van Kamp C in Westerlo doen het allemaal voor jou uit de doeken tijdens één leerrijke namiddag op zaterdag 20 september.

Slimmer isoleren – gratis

Foto: Groep Huyzentruyt nv  

In de bouw heeft iedereen de mond vol over EPB, K-waarde, ventilatie…Terminologie die voor de leek niet altijd even vlot te vatten is. Woningbouw Huyzentruyt begrijpt dat er nood is aan degelijke vorming en neemt zelf de touwtjes in handen en leert kandidaat-bouwers slimmer isoleren op zondag 21 september in het West-Vlaamse Waregem.

Zuinig verwarmen – gratis

Foto: Provincie Oost-Vlaanderen  

Sterk isoleren en gecontroleerd ventileren beperken het energiegebruik, maar verwarmen zullen we in het Belgische klimaat allicht blijven doen. De vraag is hoe en met wat? Centraal verwarmen of elke ruimte apart? Radiatoren of vloerverwarming? Welke ketel kies je best? Aardgas ofstookolie? Wat is een goede keteltemperatuur? Een specialist geeft antwoord op al deze vragen tijdens deze infoavond op 2 oktober in Gentbrugge. De organisatie is in handen van de provincie Oost-Vlaanderen.

Cursus passiefhuizen – 200 euro

Foto: Passiefhuis - Platform vzw  

Met deze dagcursus die doorgaat op 17 oktober op de terreinen van Kamp C in Westerlo wil Passiefhuis-Platform vzw de deelnemers een grondig inzicht geven in de verschillende aspecten van het passieve ontwerp. De opleiding is opgebouwd rond vier blokken die het ontstaan van een passiefhuis behandelen van naaldje tot draadje. Uiteraard komen ook subsidiemaatregelen aan bod en bespreekt met de certificatieprocedure in detail.

Energie besparen met een minimale investering – gratis

Foto: Provincie Oost-Vlaanderen  

Iedereen verbruikt energie, maar de stijgende energieprijzen maken elke uitgespaarde euro welkom. Tijdens deze infoavond op 15 november in Sint-Niklaas, die georganiseerd wordt door de provincie Oost-Vlaanderen hoor je waar de grote energievreters zitten in huis en leer je de energiefactuur beter begrijpen. Je komt bovendien te weten hoe je met kleine gedragsaanpassingen en een minimale investering toch veel kan besparen. En dat zonder in te leveren aan comfort!

Gratis raad voor alles wat met energie en wonen te maken heeft – gratis

Foto: R�gion Wallonne  

Denk je aan isolatiewerken of wil je systemen voor hernieuwbare energie plaatsen? Dan is deze opleiding van het Waals gewest zeker en vast de moeite waard. Ze is gratis en gaat door in diverse Waalse steden en gemeenten. Er gaat ook aandacht naar energiezuinige manieren om je woning te verwarmen en te ventileren.

Mogelijkheden van zonne-energie – 5 euro (Vibe-leden), 7 euro (niet-Vibe-leden)

Foto: Vibe vzw  

Zonne-energie is beter voor het milieu dan energie uit aardgas of steenkool. Bij de productie van zonne-energie komen geen schadelijke stoffen in de atmosfeer. Wat zijn de mogelijkheden en wat kosten ze? Dit komt allemaal aan bod in deze cursus van Vibe vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) op donderdag 30 oktober in Kortrijk.

Surf naar onze goed gevulde Opleidingendatabank voor meer informatie over de hier besproken en andere energieopleidingen.

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Kamp C

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw