Passiefhuizen boezemen brandweer angst in

"Een beetje rook zonder vuur"

Foto: Passiefhuis - Platform vzw  

De voorbije weken was er heel wat te doen over de brandveiligheid van passiefhuizen. Het woord tijdbom viel zelfs. “Een beetje rook zonder vuur”, reageert het Passiefhuis Platform (PHP).

Probleem

Doordat passiefhuizen zo goed geïsoleerd of bijna perfect luchtdicht zijn, dooft het vuur bij gebrek aan zuurstof soms vanzelf. Probleem is dat het vuur kan blijven smeulen in de spouwmuur. Door een plotse zuurstoftoevoer, bijvoorbeeld nadat de brandweer een raam openbreekt, kan een steekvlam of zelfs een explosie ontstaan. Het is duidelijk wat dit betekent voor de bewoners en de brandweer.

Het PHP, dat al een jaar onderzoek doet naar het probleem en deelneemt aan een studie van FOD Binnenlandse Zaken bij de ISSeP/Universiteit van Bergen, reageert. “Uiteraard vinden wij de aandacht voor de veiligheid van de brandweer belangrijk. Daarom dat wij ook deelnemen aan het onderzoek."

Niet gevaarlijker

Foto: Rockwool Belgium nv  

Het PHP legde zijn oor te luister bij Hervé Breulet van het ISSeP en initiatiefnemer van het onderzoek. Volgens hem is een passiefhuis niet bepaald gevaarlijker voor de bewoners of de brandweer dan een traditionele woning. “De vrees voor een steekvlam mag terecht zijn, de eerste simulaties lijken dat niet te bevestigen. Bovendien is het begin van een brandhaard eerst en vooral verbonden met de inboedel (meubels, voorwerpen... ) van een woning. Dat heeft niets te maken met het eventuele passieve karakter en de dikte van de isolatie in de wanden. Bovendien tonen de eerste resultaten aan dat de evacuatietijd van de bewoners van een passiefhuis dezelfde is als die van een zogenaamde ‘traditionele’ woning.”

Het argument van steekvlammen en ontploffingen gooit Breulet eveneens overboord. "Steekvlammen en ontploffingen zijn duidelijk niet rechtstreeks verbonden met de luchtdichtheid van het gebouw. Dit gebeurt evengoed in niet-geïsoleerde gebouwen. Bovendien kan je een gebouw dat blootgesteld is aan een temperatuur van meer dan 200°C toch niet meer luchtdicht noemen."

Geen bevestiging

Het PHP kan begrip opbrengen voor de ongerustheid bij de brandweer over de prestaties van deze nieuwe gebouwen. "Op dit moment is het veel rook zonder vuur, want er zijn geen alarmerende feiten die deze ongerustheid bevestigen. De werkwijzes van de interventieteams zullen ongetwijfeld moeten evolueren om meer veiligheid te bieden (vandaar de lopende studie) en iedereen is zich bewust van het risico dat dit meebrengt. We mogen het belang van de veiligheid van bewoners en brandweerlui dus niet minimaliseren.”

Branddetectiesysteem

Foto: YBH  

Maar tot dusver werd er nog geen brand gesignaleerd in een passiefhuis, zelfs niet in Duitsland of Oostenrijk, merkt het PHP op. "Mogelijk is hier geen informatie over doorgegeven, ofwel is er nog geen brand uitgebroken in een passiefhuis (wat weinig waarschijnlijk is), ofwel wisten de brandweerlui niet dat ze een passiefhuis introkken. Preventie blijft uiteindelijk het allerbelangrijkste. Op dit moment is slechts één huis op tien uitgerust met een branddetectiesysteem conform de reglementering. Zo'n systeem is nochtans heel wat goedkoper dan een interventie."

Studie

Het blijft dus nog even wachten op de studie over wat de grotere risico's zijn bij brand in passiefhuizen. Hierin zal ongetwijfeld ook aan bod komen of natuurlijke isolatiematerialen langer en heviger branden dan klassieke isolatiematerialen. Een heikel punt dat eveneens de ronde deed in de media. Bij Vibe, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, vinden ze deze stelling alvast te simplistisch. "Het materiaal waarover sprake in de media, cellulose, is net als de andere materialen behandeld tegen brandgevaar. Bij cellulose is dat boorzout. Het is te gemakkelijk om te stellen dat natuurlijke materialen voor meer problemen bij brand kunnen zorgen", zegt inhoudelijk medewerker Sigrid Van Leemput.

Lees hier meer over passiefhuizen!

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Kamp C

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw