Passiefhuizen met een vertrouwde look

Dit passiefhuis in Herent ziet er op het eerste gezicht uit als een doogewone pastorijwoning.

Foto: Porotherm  

De dubbele laag isolatie maakt duidelijk dat het project helemaal niet zo alledaags is.

Foto: Porotherm  
Foto: Porotherm  

Een luchtdichte afwerking is voor passiefhuizen van cruciaal belang.

Foto: Porotherm  

Plaatsing van de isolatie op het sarkingdak.

Foto: Porotherm  

De meest zuinige verwarming is diegene die je niet gebruikt. Dat is meteen ook het principe van een passiefhuis. Een woning die zo goed geïsoleerd is, dat bijkomende verwarming nauwelijks nodig is. Wie zweert bij een traditionele woning uit baksteen, kan tegenwoordig ook zonder problemen passief bouwen.

Voor een passiefhuis gelden enkele specifieke vereisten: zo moet onder meer het netto energiegebruik voor verwarming kleiner zijn dan 15 kWh/m² vloeroppervlakte per jaar en moet de luchtdichtheid boven een bepaald minimumniveau liggen. Er worden bij het bepalen of een huis al dan niet passief is andere factoren in rekening gebracht dan bij de EPB-regelgeving. Maar het is allesbehalve evident om ervoor te zorgen dat je woning onder die 15 kWh/m² blijft…

Een passiefhuis haalt zijn warmte voornamelijk uit zonlicht, lichaamswarmte van de bewoners, warmteverliezen van elektrische apparaten en warmterecuperatie bij mechanische luchtverversing. Belangrijk is een heel goede isolatie van muren, vloeren en dak en het gebruik van driedubbele beglazing en speciaal raamwerk.

Behalve supergoed geïsoleerd, moet een passiefhuisconstructie in de mate van het mogelijke koudebrugvrij zijn. Dit vergt de nodige inspanningen wat ontwerp en uitvoering betreft en maakt ook dat je moet investeren in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zo blijft de kwaliteit van de lucht optimaal, met een beperkt warmteverlies.

Massief passief

Het passiefhuisconcept is ontstaan in Duitsland en Scandinavië. De meeste passiefhuizen zijn dan ook gebouwd met een houtskeletstructuur. Omdat in onze Belgische bouwcultuur de baksteen een prominente plaats inneemt, gelooft de keramische groep Wienerberger dat er vooral een toekomst is weggelegd voor passiefhuizen en lage energiewoningen uit baksteen. Het grote voordeel is dat wie passief wil bouwen, toch nog steeds met de vertrouwde materialen en bouwstijlen kan werken. Wij bezochten vorige week samen met een delegatie leden van de architectenvereniging NAV een ‘massief’ passiefhuisproject in Herent bij Leuven.

Van buiten ziet de bouw er uit als een traditionele pastorijwoning. Pas als we binnenstappen en ter hoogte van de ramen de dubbele laag isolatie zien zitten in de spouwmuur, valt op dat dit geen alledaags project is. Om de rollaag boven de deur- en raamopeningen op te vangen, wordt een L-profiel in de gevel ingemetseld. Voor niet te grote openingen moet het profiel niet verankerd worden aan het binnenspouwblad en krijg je dus geen koudebruggen.

Sarking

Om de koudebrug tussen de ondergrond en de muren weg te werken, rust de constructie op een laag cellenglas. De vloerisolatie bestaat uit een dubbele laag van dezelfde harde isolatieplaten, waarmee ook de muren zijn geïsoleerd.

Het dak is uitgevoerd met een sarkingsysteem. Hierbij worden de tengellatten door de isolatieplaten (zowel horizontaal als verticaal geschrankt) op de onderliggende dakstructuur bevestigd met lange schroeven. De aansluiting van de twee isolerende lagen is ter hoogte van de nok opgespoten met PUR. Bovenop de isolatieplaten, ligt een losse onderdakfolie die dampopen en waterdicht is.

Bij doorvoeren van technische leidingen door de isolatieschil zijn alle spleten en kieren goed opgevuld met PUR-schuim. Ook de kier tussen twee isolatieplaten bij raam- en deuropeningen is nauwlettend gedicht met PUR.

Luchtdichte afwerking

Een van de belangrijkste kenmerken van een passiefhuis is de luchtdichte afwerking. Voor de pleisterwerken begonnen, werden luchtdichte folies aangebracht op de plaatsen waar het pleisterwerk stopt. Deze zorgen voor een luchtdichte aansluiting tussen het pleisterwerk, het schrijnwerk de betonvloer en het dak. Als de folie geperforeerd wordt, moet deze perforatie achteraf terug luchtdicht worden afgewerkt. Het vergt een hele inspanning om alle kieren en spleten in de hele woning te dichten, maar voor een goed resultaat (het passiefhuiscertificaat) is dit wel een vereiste.

Er zijn sleutel-op-de-deurfirma's die nu massieve passiefhuizen bouwen met een resultaatsverbintenis. Als je je bouwproject echter zelf in handen neemt, met de hulp van één of meerder aannemers, dan komt het erop aan om ook grondig te controleren of belangrijke aandachtspunten, zoals de luchtdichte afwerking, ook daadwerkelijk worden opgevolgd.

Meer info over passiefhuizen.

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Kamp C

De Basis, unieke vergaderlocaties en kantoorruimtes in een duurzame omgeving

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning