Uniek: een passiefhuis met zelfdragende stroboog

De achtergevel met grote glaspartijen biedt een mooi zicht op de tuin met zwemvijver.

Foto: Henk Van Aelst  

Doordat de strobalen zo groot en strak samengeperst zijn, dragen ze zichzelf.

Foto: Henk Van Aelst  

Zowel de binnen- als buitenzijde kreeg als afwerking een laag leem.

Foto: Henk Van Aelst  

In het dak en de muren van de woning zitten strobalen van 90 tot 120 cm.

Foto: Henk Van Aelst  

Een compacte, flexibele en ecologische woonst, met een knipoog naar het verleden. Dat was het uitgangspunt voor een passiefhuis in Heist-Op-Den-Berg. "De zelfdragende stroboog is een unicum in Vlaanderen", zegt architect Henk Van Aelst.

Vlaamse primeur

"Doordat de strobalen zo groot en strak samengeperst zijn, dragen ze zichzelf. Zonder een extra houten draagstructuur dus. In de hele wereld zijn er nog maar een vijftal gelijkaardige projecten. En voor Vlaanderen is het absoluut een primeur!"

A la Gaudi

Van Aelst en ingenieur Filip Bronchart realiseerden de zelfdragende boog volgens het principe van de ideale kettinglijn. Een principe dat onder meer Antoni Gaudí ook gebruikte in zijn Sagrada Família in Barcelona. "Een boog heeft een grote sterkte omdat de twee benen tegen elkaar rusten. Zo treedt er niet zo snel een verschuiving op zoals bij hoeken tussen verticale muren en een horizontaal dak. De ideale boog vormt zich als de kettinglijn een minimale spanning vertoont bij belasting. Een te scherpe boog kan bijvoorbeeld weinig winddruk opvangen, een te bolle boog weinig verticale druk."

Makkelijk passief

In het dak en de muren van de woning zitten zelfdragende big bale strobalen van 90 tot 120 cm. De vloer is 35 cm dik. Dankzij de omvang van de balen haal je volgens Van Aelst makkelijk passieve isolatiewaarden. "Strobalen hebben prima isolerende en dampopen eigenschappen en zijn bovendien heel flexibel. Zo lopen de wanden van de woning naadloos over in het dak en vormen zo één geheel." Aangezien het hier om een passiefhuis gaat, mocht er immers geen enkele onderbreking zijn in de buitenste isolatieschil. "Verder is er driedubbele beglazing, geïsoleerd met argongas."

Maximaal genieten van de zon

"De woonruimte is naar het zuiden georiënteerd om maximaal te genieten van daglicht en zonnewarmte. Fotovoltaïsche panelen en een houtkachel zorgen voor de verwarming."

Flexibel interieur

De eigenaar wilde een gelijkvloerse woning dubbelhoog open tot in het hellend dak. Boven de nachtzone is een verdiepingsvloer voorzien die beschikbaar is voor kinderkamers of als hobbyruimte. Boven de leefruimte is een vide. "Omdat het dak zelfdragend is, kan je deze ruimte eenvoudig aanpassen aan de behoeftes van de bewoners."

Groendak

De achtergevel met grote glaspartijen biedt een mooi zicht op de tuin met zwemvijver. Het regenwater in de vijver wordt gezuiverd door een rietveld dat achter de tuin ligt.
Om oververhitting binnenshuis te voorkomen, heeft Van Aelst ook balansventilatie, een groendak en platanen voorzien. Dit dak wordt tijdens de zomer afgekoeld door sedumplanten.

Lemen jasje

Zowel de binnen- als buitenzijde van de woning kregen een laag leem als afwerking. "Eens opgedroogd, krijg je een sterke constructie die voldoet aan de stabiliteitsberekeningen van gespecialiseerde ingenieurs", besluit Van Aelst.

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies  Low Energy blokken

Ytong

Een lage energiewoning of een passiefhuis bouwen? Kies Low Energy blokken

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Kamp C

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Solatube Home

Solatube ECO - Voor passiefbouw

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning