Vijf redenen waarom duurzaam bouwen een must is!

Energiebewust wonen is belangrijker dan ooit. Tegen 2050 wil de Vlaamse regering zelfs dat elke woning energiezuinig is. Of je nu gaat bouwen of renoveren: het loont enorm de moeite om je energieverbruik in te dijken. Niet alleen om de regels een stapje voor te zijn. Jurgen Naets van Ecobouwers, gespecialiseerd in duurzaam bouwen, geeft je vijf redenen om volop voor ‘energiezuinig’ te kiezen.

De groene alternatieven zijn de toekomst, en duurzaam (ver)bouwen is daarom een eerste grote stap naar een milieuvriendelijk gebouwenpark. En naar een leefbare toekomst voor de komende generaties.

Foto: Ecobouwers  

Knusse woning in Europa's grootste zelfdragende stroboog (8 m hoog).

Foto: Ecobouw  

Volledig afgewerkte, hedendaagse passiefwoning in de rij met oog voor esthetiek en milieu.

Foto: Ecobouwers  

1. Een lage energiefactuur

Isoleren, hernieuwbare technieken inpassen, uitgebreid ventileren, … Energievriendelijk (ver)bouwen brengt vaak een pittig prijskaartje met zich mee. Zeker wat isoleren betreft, ga je best vanaf het begin voluit. Eens de werken voorbij zijn, maak je hier namelijk nog moeilijk het verschil. Het goede nieuws: deze investeringen win je al vanaf de eerste seconde terug. Doordat je minder energie verbruikt, zakt vaak ook je factuur enorm. En dit zolang je er woont.

2. Recht op premies en subsidies

Zowel Vlaamse bouwers als verbouwers hebben – afhankelijk van het behaalde E-peil - recht op een korting op de onroerende voorheffing, en dit gedurende vijf jaar. Zo hoef je als nieuwbouwer nog maar de helft van je onroerende voorheffing te betalen als je onder E30 duikt (bouwaanvraag in 2016). Eenmaal onder E20 ben je zelfs helemaal vrijgesteld. Daarboven komt nog een eenmalige E-peilpremie van 1.800 euro plus 50 euro voor elk punt dat je nog onder E20 gaat.

Ook verbouwers hebben sinds kort recht op zo’n vijfjarige korting. Isoleer je minstens 75 % van de buitenschil van je woning, dan heb je recht op een halve (E90 of minder) of volledige vrijstelling (E60 of minder).

Daarnaast bestaan natuurlijk nog tal van premies voor nieuwbouw en renovatie. Check zeker ook eens bij je gemeente of zij zelf nog speciale premies uitdelen. Ga na of jij recht hebt op premies.

3. Woningwaarde stijgt

Een woning die een streepje voor heeft op de eisen, is ook meer waard op de woningmarkt. Niet onbelangrijk als je ooit van plan bent je woning te verkopen of te verhuren. Een gunstig energieprestatiecertificaat brengt zo zeker extra geld in het laatje.

4. Gezondere woning en meer comfort

De luchtkwaliteit in een geventileerde woning is pakken beter. Je ventilatiesysteem voert de vervuilde, vochtige lucht af en brengt verse lucht binnen waar nodig. Systemen met warmtewisselaar zorgen er trouwens voor dat er verwarmde lucht terug naar binnen komt op koude dagen. Nog een meevaller voor je energiefactuur.

Doordat je huis beter geïsoleerd is, heb je heel wat minder warmteverlies. Je binnentemperatuur is dus heel wat constanter. Maar hou daarom zeker ook rekening met de oververhittingsfactor. Vooral tijdens de warme maanden. Je architect, EPB-verslaggever en aannemer spelen een belangrijke rol hierin.

5. Milieu wint, zeker met duurzame materialen

Minstens even belangrijk als de voorgaande voordelen: je bewijst het milieu een enorme dienst. Het verwarmen van onze gebouwen en het zorgen voor sanitair warm water, zijn goed voor een derde van de totale CO2-uitstoot. Fossiele brandstoffen zijn er bovendien nog eventjes, maar niet meer voor heel lang. Het is daarom slim om te investeren in hernieuwbare energie, zodat je woning op termijn energieneutraal kan functioneren.

Nog een optie om het milieu te sparen is het gebruiken van duurzame bouwmaterialen. Denk aan grondstoffen die bijna onuitputtelijk zijn, met geen of weinig chemische toevoegstoffen, en die een lage milieu-impact hebben bij het verwerken. Of aan recuperatiematerialen: hergebruiken in plaats van afval te produceren.

De groene alternatieven zijn de toekomst, en duurzaam (ver)bouwen is daarom een eerste grote stap naar een milieuvriendelijk gebouwenpark. En naar een leefbare toekomst voor de komende generaties.

Kom kijken hoe anderen het doen!

Hebben we je kunnen overtuigen om ook de energiezuinige toer op te gaan? Dan nodigen we je graag uit op de Ecobouwers Opendeur op 5,6, 11, 12 en 13 november. Zo’n 150 duurzame woningen in Vlaanderen en Brussel zetten de deuren wagenwijd open, klaar om je te inspireren. Neem een kijkje tussen de verschillende projecten en schrijf je in voor een bezoek!

Meer info: www.ecobouwers.be

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

De Koevoet: het ecologisch magazine rond duurzaam bouwen

Dialoog vzw

De Koevoet: het ecologisch magazine rond duurzaam bouwen

Vasco D350/D425 ventilatie-units met warmterecuperatie

Vasco Ventilation Concepts

Vasco D350/D425 ventilatie-units met warmterecuperatie

Bouwadvies voor lokale overheden en scholen

Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Bouwadvies voor lokale overheden en scholen

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Thuis Best Woningbouw

BEN (bijna energie neutraal) woningen