Water en materiaalgebruik

Voor vele (ver)bouwers betekent duurzaam enkel en alleen energiezuinig. Maar het is meer dan dat. Duurzaam betekent ook een doorgedreven aandacht voor de waterhuishouding en materiaalgebruik.

Waterhuishouden

Spring verantwoord om met drinkwater en doe waar mogelijk beroep op regenwater. Bij nieuwbouw is een regenwaterput sowieso verplicht.

Foto: VMM  

Duurzaamheid betekent ook duurzaam materiaalgebruik: materialen die lang meegaan en met een kleine ecologische voetafdruk.

Foto: Terca  
Foto: Arkana  

Het watervraagstuk is complexer dan je op het eerste gezicht zou denken. Je moet verschillende keuzes maken over hoe je omspringt met drink-, regen- en afvalwater.

Regenwater

De basisidee is eenvoudig: spring verantwoord om met drinkwater, gebruik waar mogelijk regenwater en investeer indien nodig in een degelijke zuivering van je afvalwater. Dat laatste doe je als er geen riool in je straat ligt en er niet voorzien is in een aansluiting op een lokale kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI).

Gescheiden rioolstelsel

Behoor je tot de overgrote meerderheid die haar afvalwater simpelweg op het rioleringsnet kan aansluiten, denk dan aan de keuringsplicht. Bij nieuwbouw en renovaties is het verplicht om regen- en afvalwater te scheiden.

Regenwaterput

Nieuwbouwwoningen moeten ook beschikken over een regenwaterput. Dit gescheiden rioolstelsel moet je verplicht laten keuren. De reden is dat veel waterzuiveringsinstallaties niet op volle kracht kunnen werken omdat regenwater het afvalwater verdunt. En waterzuiveringsinstallaties werken het effici├źntst als ze sterk vervuild water voorgeschoteld krijgen.

Verantwoorde materiaalkeuze

Ook het belang van een verantwoorde materiaalkeuze neemt toe. Want de materialen die je gebruikt, hebben een impact op het milieu bij de ontginning of productie, tijdens hun levensduur in de woning en op het einde van hun levenscyclus.

Labels leiden de weg

Het is onbegonnen werk om alle materialen te kennen en zo weloverwogen keuzes te maken. Je kan wel terugvallen op verklaringen van de producent of verdeler, op zogenaamde levenscyclusanalyses - welke impact heeft een materiaal vanaf de ontginning over de productie en de toepassing tot de sloop en het eventueel hergebruik - en op diverse labels.
Zo garanderen de FSC- en PEFC-labels dat hout via een verantwoord bosbeheer is gewonnen. Andere duurzaamheidslabels zijn Nordic Swan, Der Blaue Engel, Milieukeur en NaturePlus.

Plaatsing en onderhoud

Een materiaal mag nog zo kwaliteitsvol en duurzaam zijn, het presteert ondermaats als het slecht geplaatst wordt. De plaatsing van uitvoeringsgevoelige materialen zoals isolatie laat je dan vaak ook over aan bekwame vakmannen. Hou bij de keuze van je bouwmaterialen ook voldoende rekening met de hoeveelheid onderhoud die ze nodig zullen hebben.

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Grote uitdagingen

De Duurzame Wijk

Grote uitdagingen

Waarom is energiezuinig bouwen zo belangrijk?

3bouw houtskeletbouw

Waarom is energiezuinig bouwen zo belangrijk?

Wat is Skellet?

Skellet BENELUX

Wat is Skellet?

Bezoek EXPO C, dé tentoonstelling over duurzaam (ver)bouwen

Kamp C

Bezoek EXPO C, dé tentoonstelling over duurzaam (ver)bouwen

Kalkzandsteenblokken, geschikt voor lage energiewoningen. Ontdek de voordelen.

Silka

Kalkzandsteenblokken, geschikt voor lage energiewoningen. Ontdek de voordelen.