Zet je woning in de juiste richting

De oriëntatie van je woning speelt een belangrijke rol in de energetische prestaties. Het is dus zeker iets om rekening mee te houden als je grote verbouwingswerken plant of een woning of bouwgrond op het oog hebt. Naast oriëntatie is ook ligging een belangrijke factor.

Oriëntatie

Ben je op zoek naar een bouwgrond of woning, kies dan best voor een perceel met weinig of geen hoge gebouwen en naaldbomen aan de zuidzijde. In de winter kan de zon immers tussen 20 en 60 % van de nodige energie leveren. Deze gratis warmte uit zonnestraling noemt men passieve zonne-energie.

Ligging

Ook de ligging is belangrijk. Hoe minder je de auto nodig hebt, hoe beter voor het milieu. Maar het gaat niet alleen over de CO2-uitstoot. Het is ook kwaliteitsvoller wonen als je veel voorzieningen (werk, school, winkels, ontspanning, …) dicht bij huis hebt.

Zonrijke zuiden en het koude noorden

De vuistregel: leefruimtes aan de zuidzijde en kamers waar je minder vertoeft aan de noordkant. Richt indien mogelijk de langste zijde van je woning naar het zonrijke zuiden.

Als je vervolgens ook de leefruimtes zo veel mogelijk aan de zuidkant plant, verbruik je minder energie zonder ook maar een euro meer te investeren. Laat garage, slaapkamer en andere ruimtes waar je minder tijd doorbrengt op het noorden uitkomen.

Laat winterzon toe…

Maar hoe haal je die gratis zonnewarmte binnen? Voorzie veel glasvlakken (liefst in superisolerend glas) in de zuidelijke gevel en probeer het aantal ramen in de noordelijke gevel te beperken. Tweede vuistregel: open naar het zuiden, gesloten naar het noorden.

… maar hou de zomerzon buiten

In de zomer is het dan weer belangrijk - zeker bij goed (na-)geïsoleerde woningen - dat je oververhitting vermijdt. Want als je goed isoleert en veel ramen hebt, loopt de binnentemperatuur snel op. Loofbomen zijn ideaal: in de zomer zorgen ze voor schaduw, terwijl ze de winterzon maximaal laten binnenvallen.

Ook zonwering zoals luifels en schermen houden de zomerzon buiten. Een dakoversteek laat dan weer de lage winterzon binnen en weert de warmte van de hoogstaande zomerzon.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Wat betekent dit in de praktijk?

De Duurzame Wijk

Wat betekent dit in de praktijk?

Seminaries en opleidingen bij Centrum Duurzaam Bouwen

Centrum Duurzaam Bouwen

Seminaries en opleidingen bij Centrum Duurzaam Bouwen

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

BEN-norm

Ecohuis

BEN-norm

Systeem C: Mechanische Ventilatie

Vasco Ventilation Concepts

Systeem C: Mechanische Ventilatie