Huren in Brussel? Binnenkort heb je er minder kans op discriminatie

Binnenkort mogen inspecteurs van Brussel Huisvesting tests inzetten om discriminatie door vastgoedmakelaars en privéverhuurders op te sporen. Dat besliste het Brussels Parlement eind vorig jaar. Het staat nog niet vast wanneer het besluit in werking treedt.

Situatietest of mystery client

Inspecteurs mogen twee soorten tests uitvoeren: de situatietest en de mystery client.

Foto: Build Your Home  

De inspecteurs mogen twee soorten tests uitvoeren: de situatietest en de mystery client. De situatietest brengt de vastgoedmakelaar of verhuurder in contact met twee geïnteresseerde kandidaat-huurders. Daarna controleert Brussel Huisvesting of de verhuurder de kandidaten anders behandelt. De mystery client gaat na of een immokantoor op een discriminerend verzoek van een mogelijke verhuurder ingaat.

Boete tot 6.200 euro…

Een boete voor discriminatie kan oplopen tot 6.200 euro. Bij een tweede overtreding binnen de vijf jaar kan dat bedrag zelfs verdubbelen.

Foto: Bostoen  

De inspecteurs mogen de tests pas gebruiken na een klacht, een melding of bij ernstige aanwijzingen van discriminatie. Stelt de inspectie een overtreding vast? Dan betaalt de overtreder een administratieve geldboete tussen 125 euro en 6.200 euro. Bij een tweede overtreding binnen de vijf jaar kan dat bedrag zelfs verdubbelen.

… of een opleiding volgen

Tijdens een hoorzitting kan de inspectie de boete ook halveren: in dat geval moet de overtreder wel een opleiding volgen over discriminatie in de zoektocht naar huisvesting. Is de overtreder een vastgoedkantoor? Dan volgt iedereen die er rechtstreeks of onrechtstreeks met klanten in aanraking komt de opleiding.

Bron: BIV

Wist je dat vanaf 1 januari de Vlaams woninghuurdecreet van kracht is gegaan? Hier vind je alle informatie over de nieuwe regels.

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten