Soepelere regels voor huisdieren op appartementen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) meldde in De Zondag dat huisdieren voortaan enkel nog in uitzonderlijke gevallen verboden mogen worden in huurwoningen. De contractuele clausule is aangepast in overleg met de Verenigde Eigenaars (VE), die de belangen van verhuurders behartigt.

In standaardhuurcontracten staat momenteel nog dat huurders geen dieren mogen houden tenzij na schriftelijke toestemming van de verhuurder:

 “De huurder mag enkel huisdieren houden mits het schriftelijk akkoord van de verhuurder en  op voorwaarde dat ze noch direct, noch indirect enige schade veroorzaken, noch de rust binnen het gebouw verstoren. Bij niet-naleving van deze verplichtingen zal de toestemming ingetrokken worden.”

De afgelopen jaren leidde dit tot enkele rechtsgedingen, aangespannen door huurders die vanwege huisdieren uit hun woning werden gezet. Lees hier de case over het hangbuikzwijn Flurkje.

Foto: GettyImages  

 

Toevoeging clausule

De VE heeft op vraag van minister Weyts een alternatieve clausule toegevoegd:

  • Voor een huis: “De verhuurder mag in beginsel de huurder niet verbieden om huisdieren te houden, in zoverre het gehuurde goed niet ongeschikt is om het (de) specifieke huisdier(en) te houden.”
  • Voor een appartement: “De verhuurder mag in beginsel de huurder niet verbieden om huisdieren te houden, in zoverre het gehuurde goed niet ongeschikt is om het (de) specifieke huisdier(en) te houden en de statuten of het reglement van orde van het gebouw het houden van huisdieren niet verbieden.”

Huursector meer open voor dierenvrienden

“Nu draaien we de zaken om”, zegt minister Weyts in De Zondag. “Huisdieren zijn toegelaten, tenzij het reglement van het appartementsgebouw dit verbiedt of wanneer de huurwoning ongeschikt is voor een bepaald dier. Dus geen Duitse herder in een klein appartementje bijvoorbeeld. Dat is een goede zaak voor het dierenwelzijn en zo stellen we de huursector meer open voor dierenvrienden.”

Meer weten over de regels in appartementen? Raadpleeg ons dossier S.O.S. Appartementen.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Hyboma

Hyboma
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Ik wil huren

Focus Housing

Ik wil huren

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

ImmoVlan

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

Vastgoed als investering

Groep Huyzentruyt nv

Vastgoed als investering

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening