Nieuwe cohousing-app houdt mee oogje in het zeil

Samenwonen met een groep vrienden of (nieuwe) kennissen leidt logischerwijs weleens tot een akkefietje. De hoge stapel afwas, het ongepoetste toilet, achterstallige betalingen...

Foto: FlandersDC  

Projectontwikkelaar Ben Govaerts (tweede van links), won een prijs met Iris: een steuntje in de rug voor cohousers

Foto: BAN Vlaanderen  

Om meer zen en interactiviteit te creëren tussen cohousers kwam Ben Goovaerts, net afgestudeerd als productonwikkelaar aan de Universiteit Antwerpen, op de proppen met een soort digitaal prikbord. Hij won er zelfs een prijs mee: de Innovative Futures Award. Het prototype is er. Nu is het wachten op geïnteresseerde investeerders.

Iris

Zijn uitvinding kreeg ook een naam: Iris. Het is een interface die verschillende toepassingen verzamelt. Zonder dat je een ton aan apps moet gebruiken. Zo kan je chatberichten achterlaten via het systeem, agenda’s met elkaar afstemmen, foto’s delen... 

Maar dat is niet alles. Bij het toestel zitten nog een aantal energiesensoren. Die bevestig je aan de verschillende energieverbruikers in huis. Denk maar aan de droogkast of de wasmachine. Het enige wat je moet doen, is ingeven wanneer je de machine gebruikt. Aan het einde van de maand sturen de sensoren hun info door naar Iris. Zij berekent dan hoeveel iedere bewoner moet betalen. Gedaan met onrechtvaardige rekeningen en iedereen kan op beide oren slapen.

500 euro

Ben Goovaerts hoopt zijn product te kunnen commercialiseren. Het toestel moet zo’n 500 euro kosten. “Dat is niet goedkoop. Ideaal zou zijn dat een bedrijf als Telenet er brood in zou zien en het op maandelijkse basis zou verhuren, zoals een digicorder.” Ook gewone gezinnen zouden Iris in huis kunnen halen, verzekert de projectontwikkelaar.

Bron: Gazet van Antwerpen

Dumobil

Dumobil
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Ik wil huren

Focus Housing

Ik wil huren

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

ImmoVlan

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

Vastgoed als investering

Groep Huyzentruyt nv

Vastgoed als investering

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten