Wat mag de verhuurder aanrekenen aan de huurder ?

Vraag

Mag de verhuurder de kosten van de syndicus, de kosten buiten aan het gebouw (gevel) en het herstellen van de scheuren in de woning (door het uitzetten van het gebouw) aanrekenen aan de huurder onder de algemene kosten? En voor wie zijn de kosten van het herschilderen? Het gebouw is vijf jaar oud. 

Antwoord

We laten Debbie Melissas van Clabots Advocaten aan het woord: "De aangehaalde kosten zijn gemeenschappelijke kosten die verbonden zijn aan het beheer van de gemeenschappelijke delen in het appartementsgebouw, en dus geen kosten aan het (privatieve) appartement.

Dergelijke kosten worden niet vermeld in de wetgeving rond huur bij de herstellingen die ten laste van de huurder vallen. In principe zullen deze kosten dan ook moeten worden gedragen door de verhuurder/mede-eigenaar.

Het staat de partijen echter vrij hiervan af te wijken in de huurovereenkomst en dit toch door te rekenen aan de huurder. Dit moet dan uiteraard opgenomen worden in de huurovereenkomst. Indien dit niet het geval is, kan de verhuurder dit niet doorrekenen aan zijn huurder."

Beantwoord door: Debbie Melissas, Clabots Advocaten

Advocaten en Bemiddelaars Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Huren en verhuren

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten