Schadevergoeding schuldig na vroegtijdig opzeggen eenjarig huurcontract?

Vraag

Vorig jaar in oktober gingen mijn partner en ikzelf een huurcontract aan voor de huur van een woning. Op vraag van de eigenaar was het eerst een jaarcontract (dit indien het een van beide partijen niet aanstond, de overeenkomst niet verlengd zou kunnen worden).

Gelet op bepaalde elementen waren wij binnen het jaar genoodzaakt de huur op te zeggen. Wij verzonden eind mei een aangetekende zending naar de eigenaars met de opzeg van de huur. De drie maanden opzeg gingen in op 1 juni 2018 en lopen dus af op 31 augustus 2018.

Klopt het dat de eigenaar hierbij recht heeft op een schadevergoeding van drie maanden gezien het contract binnen het jaar werd opgezegd, ook al is er geen 3-6-9-contract opgemaakt maar slechts een jaarcontract?

Antwoord

We trokken het voor je na bij makelaar Mathieu Vansweevelt: "Als ik het goed heb begrepen, ging uw eenjarig contract in op 1 oktober vorig jaar. Tussentijdse opzeg bij een eenjarig contract is normaliter niet mogelijk, maar een opzeg dient wel gegeven te worden tegen het einde van de periode.

Uw eigenaar heeft dus recht op een verhuring – met de daaraan verbonden inkomsten - tot en met eind september (een volledig jaar is dan verlopen) en niet meer dan dat."

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten