Mag buur verwijderen leidingen op niet-gemene muur eisen?

Vraag

Een tijdje geleden lieten wij een airco plaatsen met een binnen- en buitenunit. Omdat ons huis verder uitgebouwd is dan dat van de buren, is het stuk muur waarop de binnenunit bevestigd is een niet-gemene muur. De installateur heeft voor de leidingen die naar het dak lopen door de muur geboord en zo de leidingen naar ons dak geleid waar de buitenunit staat. Alles is mooi afgewerkt met een plastieken gootje. Het gootje loopt verticaal en is ongeveer een meter hoog en zit helemaal aan de bovenkant van de muur.

Enkele dagen later spreekt onze buur mij aan en zegt dat hij niet tevreden is met de leidingen die aan hun kant lopen. Op dat ogenblik was hij wel in de veronderstelling dat het ook zijn muur was, wat niet zo is (bevestigd door de gemeente). Nu eist hij dat we de leiding laten wegnemen, maar dat zal redelijke kosten meebrengen. Hij voelt zich gestaafd door een e-mailtje van de gemeente waarin staat dat "Alle werken op de perceelgrens (ook op de muur), dienen in onderling overleg te gebeuren en met akkoord van de buren." Er staat dus nergens in dat de leiding die aan hun kant loopt niet mag.

We hebben dit voorgelegd aan de installateur en die antwoordt dat als de muur van ons is (wat zo is) er geen probleem mag zijn. Ik heb hem reeds gezegd dat ik gerust een geschreven verklaring wil opmaken, waar ik in verklaar dat als zij ooit tegen de muur willen bouwen, dit zal opgelost worden en op onze kosten. Maar dat is sowieso, want op dat ogenblijk moeten zij de helft van de muur overkopen en is de muur ook van hun.

Antwoord

Je kan bij je buur navraag doen op welke rechtsgrond hij zich baseert om de kabelgoot te doen verwijderen. Laat het initiatief aan je buur om over dergelijke bagatel naar de rechtbank te stappen.

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces