Hoe problemen met stabiliteitsingenieur oplossen?

Vraag

Bij onze bouw, die onlangs is gestart, heeft onze stabiliteitsingenieur een extra factuur aangerekend voor het volgende:

  • Omzetten naar staalvezel (.i.p.v. staalrooster) op vraag van de aannemer. Uren ingenier: 90 euro
  • Aanpassing architectuur. Uren junior ingenieur: 240 euro
  • Aanpassing architectuur. Uren tekenaar: 137,5 euro

De omzetting verstaan we volledig en zullen we ook betalen. Aangezien wij niet weten welke aanpassing er is gebeurd, hebben wij telefonisch contact opgenomen met de stabiliteitsingenieur. Deze wou ons geen uitleg geven en was vrij onbeleefd. Wij hebben vervolgens een aangetekende brief gestuurd met ingebrekestelling, waarbij gevraagd werd om uitleg. Wij hebben hierop een e-mail teruggekregen dat dit aanpassingen architectuur betreffen en bijhorende kosten voor de uren van de ingenieur en tekenaar. Wij weten hiermee nog altijd niet welke aanpassingen er zijn gedaan.

Nu moet de stabiliteitsingenieur de goedkeuring geven voor de predallen - afdek gelijkvloers die dienen besteld te worden. Hij weigert dit te doen alvorens wij bovenstaande factuur betalen. Hij kan dit volgens ons niet doen, omdat het één los staat van het ander. Plus wij hebben zelfs nog 10 dagen de tijd alvorens de factuurdatum vervallen is. Welke stappen kunnen wij ondernemen zodat wij verder kunnen met de bouw? Wij willen vooral tot een oplossing komen en weten waarvoor wij betalen.

Antwoord

Wanneer je niet akkoord gaat met een factuur kan je deze inderdaad betwisten of verdere uitleg vragen zoals jullie reeds hebben gedaan.

Indien je het verdere verloop van de werken echter niet in het gedrang wil brengen, kan je de betwiste factuur betalen onder voorbehoud, desgevallend met inhouding van een klein percentage. Alvorens dit te doen, kan je opnieuw een aangetekend schrijven richten aan de ingenieur met een specificering van het betwiste en niet-betwiste deel van de factuur. Hierbij kan je ook aankondigen dat je de betaling onder voorbehoud van alle rechten zal uitvoeren. Het is eveneens aangegeven dit ook zo te vermelden in de overschrijving.

Een betaling onder voorbehoud uitvoeren wil zeggen dat je (een deel van) de factuur nog steeds niet hebt aanvaard. Op die manier kan het betwiste gedeelte van de factuur niet definitief worden. Hierdoor kunnen de werken verder worden uitgevoerd en heb je alsnog de kans om het probleem uit te klaren met de ingenieur.

Beantwoord door: Debbie Melissas, Clabots Advocaten

Advocaten en Bemiddelaars Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Juridische kwesties

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Zakenrecht

Monard Law

Zakenrecht

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines