Barsten over ganse woning: wie is aansprakelijk?

Vraag

Wij hebben een sod-project ondernomen, een 8-tal jaar geleden. Het betreft een bungalow van +/- 18 x 16 meter, ten bedrage van +/- 600.000 euro, exclusief bouwgrond.

Wij moeten toch vaststellen dat er na deze jaren ontelbare barsten (zowel kleine als zeer grote) zijn in muren en plafonds, verspreid over de ganse woning. Alle ruimtes vertonen meerdere barsten, die nog steeds toe blijken te nemen en/of verergeren. Meerdere barsten lopen over de ganse lengte van de plafonds. De barsten zijn van die aard dat het een ernstig nadeel zou betekenen bij bv. verkoop van de woning.

Wij weten niet of de sod-onderneming hiervoor aansprakelijk is, en weten niet bij wie advies hiervoor te bekomen. Heel graag zouden wij vernemen waar wij terecht kunnen met deze zorg, en indien van toepassing, hoe wij de bouwfirma aansprakelijk kunnen stellen.

Antwoord

Het eerste wat je best doet is een onafhankelijk bouwexpert vragen om de situatie ter plaatste te komen bekijken. Die zal zijn bevindingen in een rapport schrijven. Dit kan je gebruiken als bewijs als zou blijken dat er bouwfouten zijn gebeurd door de sod-firma. Dan stel je hen best aangetekend in gebreke. Een advocaat kan je helpen bij het opstellen van zijn brief. 

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure