Mag men graafwerken doen op onze eigendom?

Vraag

gezamenlijke afsluiting met appartementen

gezamenlijke afsluiting met appartementen

In 2016 zijn ze begonnen met naast onze woning een appartementsgebouw te zetten met 14 appartemenetn en een ondergrondse parkeerruimte. Maar nu, na een paar jaar, zijn er problemen met wateroverlast in die parkeerruimte en zijn er verschillende opties genomen om het lek te dichten. Bv.: terrassen opgebroken en terug gelegd, op de bovenlaag rubberen matten gelegd. Maar het probleem is er nog.

Nu willen ze langs onze tuin tegen de gezamenlijke afscheiding de grond weggraven om zo te proberen het lek te dichten? Ben ik verplicht om de aannemer hiervoor toestemming te geven want al mijn beplantingen zullen hierdoor vernietigd worden plus een hoop ellende en vuiligheid. Indien ja, kan ik dan een schadevergoeding eisen en hoe formuleer ik dat dan?

Antwoord

Jouw buur kan uiteraard niet zonder jouw toestemming werken uitvoeren op jouw perceel. Indien de werken niet kunnen uitgevoerd worden dan alleen door toegang te nemen via jouw perceel kan dit recht wel afgedwongen worden via het zogenaamde ladderrecht. 

Kijkt dus eerst na of er toch geen alternatief is en/of laat je infomeren dat de werken echt niet anders (op of via het perceel van je buur) kunnen uitgevoerd worden. Eenmaal vaststaat dat de werken noodzakelijkerwijze via jouw perceel moeten uitgevoerd worden, het volgende;

Het ladderrecht (artikel 31 van het Veldwetboek) is een erfdienstbaarheid die toelaat dat eigenaars van een niet-gemene muur het naastgelegen erf mogen betreden om werken uit te voeren aan de niet-gemene muur. “De eigenaar moet in principe de toelating vragen aan zijn buurman om het erf van de buur te mogen betreden." De wet schrijft voor dat de toelating moet gevraagd worden “aan de buurman”, ongeacht of deze eigenaar-bewoner is of huurder.

Je maakt dus best goede afspraken met je buur over de uit te voeren werken, de herstelmaatregelen en de schadevergoeding.

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces