Architect

De wettelijke plicht van de architect houdt in: het ontwerp, controle op de uitvoering van de werken en bijstand bij de oplevering.

Foto: Remeha  

Ga je bouwen of ingrijpend renoveren, dan ben je wettelijk verplicht een beroep te doen op een architect voor het ontwerp, de controle op de uitvoering van de werken en voor bijstand bij de oplevering. Dit noemt men ook wel de ‘wettelijke opdracht’ van de architect. Over de precieze taken van de architect lees je hier meer.

De plichten en verantwoordelijkheden van de architect reiken veel verder dan zijn wettelijke opdracht.

Advies- en bijstandsplicht

De architect moet optreden als onafhankelijk adviseur van de bouwheer. Dat betekent dat hij je moet informeren over alle noodzakelijke en nuttige aspecten van het bouwproces om mogelijke technische, juridische en financiële problemen te vermijden. Deze verplichting is erg breed: de aannemer natrekken, een plaatsbeschrijving aanbevelen, de gemeenmaking van muren regelen, waken over het budget, …

Een architect die zijn plannen en dossier volgens de regels van de kunst opmaakt, doet bovendien een onderzoek naar de bouwplaats en trekt de technische en juridische mogelijkheden en beperkingen ervan na. Een onderzoek naar de geldende stedenbouwkundige voorschriften en eventuele andere plaatselijke voorwaarden hoort hier bij.

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning